KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Svårt för svensk skog att bli EU-grön

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Klimat (TT)

Svenska politiker och företag har fått gehör för många av sina synpunkter i EU:s nya regelverk för hållbara investeringar. Åtminstone vad gäller bioenergi och vattenkraft. Men för skogen finns oro kvar.

Drygt 500 sidor med detaljerade regler har landat på regeringens bord. Efter utdragna förhandlingar har EU-kommissionen nu presenterat sitt förslag för taxonomin – ett system för att klassificera vad som ska anses vara en hållbar, grön investering.

– Vår bedömning är att Sverige har fått stort gehör för många av våra synpunkter, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).

Särskilt gäller detta vattenkraft, elnät och bioenergi, som i tidigare utkast av förslaget inte ansågs tillräckligt gröna.

Även svenskt skogsbruk har varit en het fråga för svensk del. Skogsbruket omfattas av taxonomin, men regeringen har ännu inte hunnit analysera alla detaljer i förslaget.

– Det är väldigt många detaljer kring skogen. Vi behöver titta närmare på det här och analysera mer, säger Åsa Lindhagen.

– Vi vill att skogsbrukare ska vara en del av hållbarhetsarbetet och de har en viktig roll att spela.

Hårt slag

Emma Wiesner, EU-parlamentariker för Centerpartiet, tycker att vissa delar i förslaget är bra men ser svårigheter för traditionellt skogsbruk att ses som hållbart.

– Krigsförklaringen mot den nordiska bioenergin och vattenkraften är faktiskt borta. Man ser att de har lyssnat på de nordiska länderna och reglerna har förbättrats, säger hon.

– Men det är fortfarande ett hårt slag mot den svenska skogen och skogsbruket när de nya reglerna klassificerar svenskt skogsbruk på ett sätt som ger en enorm administrativ börda för små skogsägare, men också att det nuvarande skogsbruk som vi har i Sverige i dag inte kommer att kvala in för de gröna investeringarna.

Miljörörelsen kritisk

Statsminister Stefan Löfven, flera ministrar, organisationer och företag har uppvaktat EU-kommissionen hårt för att få gehör för svenska ståndpunkter. Men det som ses som framgångar från svenskt håll, kritiseras hårt av miljörörelsen.

"Det är inte allt som är grönt som hjälper till att bekämpa klimatförändringen, särskilt inte om man bränner upp det", säger Sini Eräjää på Greenpeace.

"Kommissionen har gett efter för påtryckningar från Sverige och Finland och deras industrier, och de föreslagna kriterierna för skogsbruket och bioenergin är inget annat än greenwashing", fortsätter hon.

– Jag har all förståelse för att miljörörelsen är kritisk och tycker att det ska vara hårdare krav, säger miljöpartisten Åsa Lindhagen.

– Men man får inte glömma bort att själva taxonomin i sig är ett väldigt viktigt steg för att ställa om. Det är ett verktyg för att börja styra pengar till hållbara verksamheter.

Maria Davidsson/TT