Rutten till Kastrup ska värnas – även vid kris

Under pandemin uppstod problem för svenskar som ville ta sig till Köpenhamns flygplats Kastrup och för danskar som via Sverige ville ta sig till Bornholm. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Politik (TT)

Om gränserna stängs igen ska Danmark och Sverige värna möjligheterna att hålla två rutter öppna: Från Skåne till Köpenhamns flygplats Kastrup och från Själland via Sverige till Bornholm.

Beskedet om dessa så kallade transitkorridorer ges av Sveriges Nordenminister Anna Hallberg (S) och hennes danska ministerkollega Flemming Møller Mortensen (S).

– Vi försöker reparera nu, så mycket vi kan, skadorna som uppstod i tilliten under pandemin när gränserna stängdes, säger Anna Hallberg till TT.

När gränserna stängdes var det särskilt allvarligt för svenskar att känna att de inte kunde lita på att de kunde ta sig ut i världen via Kastrup, konstaterar hon. Samtidigt försvårades möjligheterna för danskar att ta sig till Bornholm.

"Aldrig säga aldrig"

Ministrarna lovar nu att de båda rutterna "i största möjliga utsträckning" ska värnas.

– Man kan aldrig säga aldrig när det gäller så här svåra frågor som om gränser behöver stängas, men det är ändå en väldigt viktig markering från både den svenska och den danska regeringen.

Hallberg tycker att gränsstängningarna under pandemin gav viktiga lärdomar. En av dem är att det alltid behöver göras vissa undantag när gränser stängs.

Permanenta undantag

– Det är vissa destinationer som är extra sårbara. Det här är ett första steg vi tar. Min ambition är att vi i ett nästa steg ska kunna överens om permanenta undantag, om man nu måste stänga en gräns, vilket jag inte hoppas att vi behöver göra.

Samtidigt pågår förhandlingar för att göra om skatteavtalet för Öresundspendlare. Det skatteavtal som gäller i dag är från 2003 och behöver uppdateras. Ett utkast finns på bordet, men exakt när det kan tänkas bli klart kan Nordenministern inte precisera.

Cecilia Klintö/TT