MP bakom M:s krav att agera för tolkarna

Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson, Rasmus Ling, sätter press på S efter M:s krav att regeringen agerar för tolkar som bistått den svenska styrkan i Afghanistan. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Politik (TT)

Nu kräver även Miljöpartiet att regeringen agerar för att ge skydd åt de tolkar som bistått den svenska styrkan i Afghanistan, rapporterar Expressen.

– Jag förutsätter att regeringen vänder på alla stenar, säger partiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling till tidningen.

Redan i måndags krävde Moderaterna att tolkar och lokalanställda som hjälpt den svenska styrkan i Afghanistan ska kunna få skydd i Sverige.

Miljöpartiet anser att oppositionspartiets krav är fullt rimligt och passar därför bollen vidare till Socialdemokraterna.

– Sverige har en moralisk skyldighet att lösa det här – att erbjuda skydd till de personer som hjälpt det svenska försvaret på plats, säger Rasmus Ling.

Regeringen följer utvecklingen i Afghanistan och håller via "berörda myndigheter" ett extra öga på "särskilt utsatta grupper" med kopplingar till den svenska Afghanistanstyrkan, uppger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i en skriftlig kommentar till Expressen.