DEBATTEN OM GÅRDSFÖRSÄLJNING

Gårdsförsäljning av alkohol ska tillåtas

Statsminister Ulf Kristersson (M), socialminister Jakob Forssmed (KD) och Liberalernas gruppledare Lina Nordquist (L) håller pressträff för att presentera regeringens kommande lagrådsremiss om gårdsförsäljning av alkoholdrycker. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Regeringen vill tillåta bland annat gårdar och mikrobryggerier som producerar alkoholdrycker att sälja direkt på plats.

Men det ska finnas begränsningar.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och socialminister Jakob Forssmed (KD) aviserar en lagrådsremiss om gårdsförsäljning som kommer i sommar.

– Det här är en frihetsreform. Sverige blir lite mer som övriga Europa, säger Kristersson.

Förslaget omfattar alla dryckesslag och det kommer inte att krävas att råvarorna också produceras på plats, bortsett från att vinets druvor måste göra det.

Det handlar om hantverksmässig och småskalig tillverkning. Förslaget gäller företag som högst producerar 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa drycker upp till 10 procent alkohol, till exempel öl och cider eller 200 000 liter jästa drycker över 10 procent alkohol, till exempel vin.

Dryckerna ska få säljas mellan klockan 10 och 20 direkt på plats till besökare som betalt för till exempel guidad tur eller en föreläsning. Det kommer också att finnas begränsningar för hur mycket som får säljas på plats.

Varje konsument får köpa 0,7 liter spritdryck och tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.

Förslaget är tänkt att träda i kraft under första halvåret 2025. Det bedöms få stor betydelse för 600 bryggerier, destillerier och andra tillverkare av jästa drycker.

Enligt Jakob Forssmed hotar inte förslaget Systembolagets monopol. Det måste dock godkännas av EU-kommissionen.

– Vi känner oss väldigt trygga i att detta går att genomföra, säger Ulf Kristersson.

Peter Wallberg/TT

Niklas Svahn/TT