DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Orbán bjuder in Kristersson att prata om Nato

Ungern har lovat att "inte vara sist" att godkänna Sverige. Arkivbild. Bild: Heinz-Peter Bader

Nato (TT)

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har skickat ett brev till Sveriges statsminister Ulf Kristersson där han bjuder in honom till Ungern, skriver han på Twitter. Han vill förhandla om Natomedlemskapet.

Ungerns socialdemokratiska oppositionsparti har begärt en omedelbar extra parlamentssittning för att rösta om Sveriges Natoanslutning, uppger den ungerska nyhetssajten 24.

Men premiärminister Viktor Orbáns regeringsparti avgör om det blir av.

– Om inte Orbán vill, så blir det ingen extra session, säger parlamentsledamoten Ágnes Vadai, som representerar oppositionspartiet Demokratiska koalitionen (DK).

– Men mitt parti stödjer förstås den här begäran, säger hon till TT.

För att sittningen ska bli av krävs att parlamentets beredningsutskott bifaller förslaget och då räcker inte oppositionens röster. Regeringspartiet Fidesz har egen majoritet i parlamentet och styr därför över agendan.

Oppositionen har i över ett år regelbundet begärt omröstning av den svenska Natoansökan när parlamentet har sina sessioner, men Viktor Orbáns parti Fidesz har hittills inte ställt sig bakom.

Ungern är tillsammans med Turkiet de enda Natoländer som ännu inte har godkänt Sveriges ansökan. Ungern har hittills, gång på gång, uttalat att landet inte kommer bli sist att ta upp ansökan men har inte sagt något om när.

Förra veckan skickade den ungerska regeringen signaler om att ett godkännande av Sveriges Natoansökan kan dröja. Sverige "verkar inte prioritera Natomedlemskapet" och har inte gjort något för att öka förtroendet för landets lämplighet för medlemskap, uppgav en medarbetare till Ungerns premiärminister Viktor Orbán, enligt nyhetsbyrån Reuters.

På tisdagen kan Sverige dock ta ännu ett kliv mot medlemskap i Nato när Sveriges ansökan väntas tas upp i det turkiska parlamentet. Omröstningen föregås av en debatt i parlamentet och beroende på hur långdragen debatten blir kan beskedet dröja ända till sent på kvällen, eller till och med onsdag.