Svenske astronauten lyfter mot rymden

Svenske Marcus Wandt är redo för rymdfärd. Bilden är tagen i rymdkapseln Dragon under en övning. Bild: Axiom/Spacex

Rymden (TT)

Kapseln är packad med legogubbar, Vasaloppsnummerlapp och Nobelprismedalj. Om allt går enligt plan lyfter Marcus Wandt mot rymden klockan 23.11 på onsdagskvällen.

– Jag uppskattar varje minut, säger han.

Uppskjutningen är kulmen på månader av förberedelse, som avslutats i karantän i Florida, nära Kennedy Space Center. Dagarna fylls av fysisk träning, genomgångar, möten och repetitioner.

– Det är mycket att göra, men vi försöker att hålla ett lugnt tempo, så att vi är utvilade och redo när vi ska dra, säger den svenske astronauten.

Familjen med upp

Familjen är på plats i USA för att följa uppskjutningen, men av karantänskäl får de inte träffas inomhus eller nära varandra. I packningen finns bland annat fyra legogubbar som hans fru och söner byggt.

– På det sättet har jag med mig familjen upp, säger han.

Med finns också Selma Lagerlöfs Nobelprismedalj, nummerlapp från Vasaloppet, en ishockeypuck och andra smågrejer med olika symbolvärlden.

– Jag tror inte att jag fick nej på någonting direkt, säger han.

Han hoppas att forskningen som ska genomföras på ISS leder till slutsatser, men kanske framför allt att rymdfärden inspirerar barn.

– Om jag får ett antal människor att brinna för utveckling och forskning och att skapa framsteg för oss som mänsklighet och Sverige och Europa, och det sprider sig över generationerna, skulle det vara "mission success" för mig.

Måste våga

Rymdprojekt är notoriskt komplicerade. Nasas månprogram försenades nyligen och den privata månlandaren Peregrine nådde aldrig månen, efter ett problem med bränsleläcka strax efter start.

– Jag tror att det är farligt att se ett misslyckande som enbart en misslyckande, utan man får se det som att lära sig på vägen. Annars kommer man inte våga, och vågar man inte så blir det ingenting gjort, säger Marcus Wandt.

Gustav Sjöholm/TT

Fakta

Marcus Wandt, 43 år, växte upp i värmländska Hammarö men är bosatt i Linköping. Han valdes i november 2022 ut bland över 22 500 sökande till en ny astronautgrupp om totalt 17.

Han är tidigare fallskärmsjägare, stridspilot och utbildad elektroteknikingenjör på Chalmers. Har också gått officersprogrammet i Karlberg, och är chefstestpilot för Gripen på Saab.

Marcus Wandt är uppdragsspecialist på Axiom Mission 3. Arrangör är Axiom Space som samarbetar med den amerikanska rymdstyrelsen NASA och Elon Musks företag SpaceX. Ax-3, som det kallas, kommer att sändas upp från NASA:s Kennedy Space Center i Florida tidigast i januari 2024. Övriga tre på uppdraget är befälhavare Michael López-Alegría (Spanien), Walter Villadei (Italien) och Alper Gezeravci (Turkiet).

Inom ESA har uppdraget fått namnet Muninn, döpt efter Asaguden Odins ena korp. Resan kommer att pågå i upp till två veckor under vilka Wandt deltar i en rad forskningsprojekt, liksom driften av rymdstationen.

Källa: Rymdstyrelsen, Esa, Axiom.