DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Ny försening för turkiskt Sverigebeslut

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. Bild: Ali Unal/AP/TT

Politik (TT)

Det turkiska utrikesutskottet skjuter upp beslutet om den svenska Natoansökan. Den officiella förklaringen är att frågan "inte är mogen" för beslut.

Efter en lång och livlig debatt begärde två ledamöter från regeringspartierna att beslutet skulle skjutas upp till ett senare tillfälle. Ärendet var "inte moget" för beslut, ansåg de.

Den ursprungliga planen var att utskottet efter debatten skulle ha sagt ja eller nej till ett svenskt medlemskap, men nu meddelade i stället utskottets ordförande att beslutet skjuts upp.

Försvarsaffär med USA

Enligt uppgift till TT beror det uppskjutna beslutet på Turkiets önskemål om att få köpa F-16-plan av USA. Frågan om försäljningen har ännu inte kommit upp på agendan i den amerikanska senaten, vilket Turkiet hade väntat sig skulle ske om man ratificerar den svenska ansökan.

Genom att skjuta upp beslutet hoppas man sätta ytterligare press på USA.

En annan orsak uppges vara att Ungern får mer tid på sig för att ratificera den svenska Nato-ansökan. Turkiet och Ungern är de länder som ännu inte ratificerat Sveriges medlemskapsansökan till försvarsalliansen. Tidigare har Ungern sagt att man inte kommer att vara sist med att godkänna Sverige.

Omröstningen i utrikesutskottet är ett viktigt steg på vägen mot fullt medlemskap i Nato för Sverige.

Viktigt steg

Om det blir ett ja i utskottet går frågan vidare till den stora kammaren i parlamentet och därefter ska protokollet skrivas under av president Recep Tayyip Erdogan.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har pekat ut mötet med Natos utrikesministrar i Bryssel den 28-29 november som ett troligt datum för när Sverige kan vara fullvärdig medlem i Nato.

På en pressträff på torsdagen – före beslutet att skjuta upp omröstningen – var han förhoppningsfull om ett snabbt beslut.

– Jag välkomnar att utrikesutskottet i Turkiets parlament tar upp Sveriges medlemskap i dag. Jag ser fram emot att välkomna Sverige som en fullvärdig medlem väldigt snart, sade Stoltenberg.

Det är nu ett och ett halvt år sedan Sverige beslutade att söka medlemskap i Nato.

Maria Davidsson/TT

Fakta

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.

Den 5 juli samma år fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade president Recep Tayyip Erdogan att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Den 23 oktober meddelade turkiska presidentkansliet att Erdogan signerat och skickat vidare Sveriges Natoansökan till parlamentet.

Ungern har sagt att ett godkännande bara handlar om "teknikaliteter" och att landet inte ska vara sist med ratificeringen. Men beslutet har skjutits upp flera gånger.