Företagen ska återställa E6:an efter skred

Det stora jordskredet inträffade natten mot den 23 september och ledde till omfattande skador på vägbanan och närliggande byggnader. Bild: Hanna Brunlöf Windell/TT

Olyckor (TT)

Trafikverket har tecknat avtal med två leverantörer för att återuppbygga E6:an efter jordskredet i Stenungsund.

Cowi kommer att arbeta med geotekniska undersökningar, projektering samt upprättande av bygghandlingar. Byggnationen av vägen kommer att hanteras av Peab.

Upphandlingarna har gjorts med hjälp av ett undantag i upphandlingslagstiftningen för brådskande situationer.

"Om vi inte hade haft den möjligheten hade processen tagit betydligt längre tid. För Trafikverket är återställandet av E6 av högsta prioritet", säger projektchef Daniel Svensson i ett pressmeddelande.

Skredet inträffade natten till den 23:e september. Tidigt stod det klart att skadorna på vägen var omfattande och att återställandet skulle ta tid.

Enligt nya beräkningar från teknikkonsultbolaget WSP kan skredet kosta samhället mellan 1,6 och 3,3 miljarder kronor när privatpersoner och gods tvingas åka runt, rapporterar P4 Göteborg.

Vad som ligger bakom skredet är däremot fortfarande oklart. Händelsen utreds av Statens haverikommission och parallellt pågår även en förundersökning gällande misstänkt grov allmänfarlig vårdslöshet vid åklagarkammaren i Uddevalla.

Robin Salomonsson/TT