ELKRISEN

Svenskt mångmiljonstöd till energi i Moldavien

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). Arkivbild Bild: Ali Lorestani/TT

Politik (TT)

Regeringen har beslutat om att ge 300 miljoner kronor i energistöd till Moldavien. Pengarna ska bland annat hjälpa sårbara hushåll att klara vintern.

– Nu går vi mot vinter och vi ser att energisituationen i Moldavien fortsatt är väldigt kritisk, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har slagit hårt mot Moldaviens energiförsörjning, bland annat har de ryska gasleveranserna till landet kraftigt begränsats.

– Man använder energin som ett vapen, säger Johan Forssell.

På tisdagen hålls en givarkonferens i Moldaviens huvudstad Chisinau där Sverige kommer att presentera sitt stöd, som är uppdelat.

200 miljoner kronor ska gå till Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling till deras arbete i Moldavien. Det handlar bland annat om satsningar inom energieffektivisering och miljöförbättrande åtgärder.

– Det är för att hjälpa Moldavien att bli oberoende av smutsig fossil energi från Ryssland.

Resterande 100 miljoner kronor ska gå till en fond som Moldavien och FN-programmet UNDP inrättat.

– Det är det akuta stödet till sårbara hushåll, att de ska kunna betala räkningarna i vinter. Moldavien är ett väldigt fattigt land som är utsatt för oerhörda påtryckningar från Ryssland, säger Johan Forssell.