Gränskontroller sågas: Skadar svensk ekonomi

Gränskontrollerna gör att människor tvingas visa pass vid inresa. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Politik (TT)

Regeringen får skarp kritik för att man förlänger gränskontrollerna ytterligare sex månader.

– Det leder till ekonomiska förluster, säger Per Tryding, vice vd på Sydsvenska handelskammaren.

I Malmö genomförs gränskontrollerna på Hyllie för tåg och betalstationerna vid Lernacken för fordonstrafik.

Nu förlängs de i ytterligare ett halvår från den 12 maj, enligt regeringen.

Detta möts av kritik från Sydsvenska handelskammaren, som menar att människor avstår från affärsresor, avstår från att söka jobb och till och med tvingas säga upp sig på grund av dem.

– Tillgången till Kastrup är till exempel inte pålitlig. Pendlare har fått betydligt längre pendlingstider, tågtidtabeller har ändrats, säger Per Tryding.

– Det leder till ekonomiska förluster för svenska företag, svenska medborgare och därmed för Sverige. Sedan är de också i strid med Schengenreglerna.

Dessutom upplever sig människor som kommer från andra länder profilerade, enligt Tryding.

Handelskammaren har begärt att Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva om gränskontrollerna bryter mot EU-rätten och den fria rörligheten. Men ännu har domstolen inte tagit upp fallet.

Regeringen hänvisar till att de inre gränskontrollerna behövs för att upprätthålla allmän ordning och inre säkerhet. Man hänvisar bland annat till ett ökat hot efter koranbränningen framför Turkiets ambassad. Per Tryding tycker ändå inte att åtgärden är motiverad.

– Nej, det menar vi inte är rimligt. Vi har statistik på gränskontrollernas effekt vad gäller brottsbekämpning. Det gjordes mellan 2016 och 2017 ungefär 20 miljoner kontroller. Man hittade fyra vapen, säger han.

Niklas Svahn/TT