ELKRISEN

Karlshamnsverket räddade svensk eltillgång i natt

Karlshamnsverket fick rycka in för elproduktion i natt. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Det oljeeldade Karlshamnsverket fick rycka in för att rädda den svenska eltillgången i natt. Nu råder högsta beredskap fram till den 16 december.

Under tisdagen ligger elpriserna i norra Sverige på rekordnivåer.

– Klockan 00 i natt gick vi upp i minimilast, det varade till klockan 08.30, säger Björn Magnusson, kommunikationschef på Karlshamnsverket i Blekinge.

Minimilast innebär en effekt på 40 megawatt, berättar han. Det var det som verket nu skickade in i elledningarna. Det är första gången som Karlshamnsverket behövt tas i bruk för att rädda elförsörjningen.

"Varm beredskap"

Nu råder högsta beredskap fram till den 16 december klockan 23.59. Fram tills dess kan verket kallas in, och läget kan förstås också ändras utifrån behoven.

– Vi har "varm beredskap". Det innebär att vi kan starta på två timmar. Det är Svenska Kraftnät som råder över behovet.

Totalt har Karlshamnsverket en kapacitet på 660 megawatt, varav 562 av detta ingår i den svenska effektreserven, berättar han.

– Det är bara vi som är den svenska effektreserven.

Karlshamnsverket eldas med fossil tjockolja. Verket har två block, som kan ge 330 megawatt vardera. Om ett block körs för fullt går det åt 70 000 tjockolja i timmen.

Rekordnivåer

Elpriserna de två elområdena i norra Sverige lyfte till ett snittpris på 4:19 kronor per kilowattimme på tisdagen, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Det är bara åtta öre under de historiska toppnoteringarna från den 1 december i år.

Samtidigt steg elpriserna även i de två elområdena i södra Sverige, upp till 4:79 kronor per kilowattimme. Det kan jämföras med rekordnivåerna i slutet på augusti på 5:18 kronor i elområde 3 och 5:77 kronor i elområde 4.

Johanna Cederblad/TT