EU: Ingen snusändring för Sverige

Det svenska snuset kommer inte att beröras av kommande nya EU-förslag om tobaksskatt, lovar EU-kommissionen. Arkivbild Bild: Claudio Bresciani/TT

Snus (TT:s korrespondent)

Det svenska snuset kommer inte att beröras av kommande nya EU-förslag om tobaksskatt, lovar EU-kommissionen.

Uppgifter i helgen om att priset på snus kan komma att ökas rejält som följd av kommande EU-förslag har fått de svenska snuskänslorna att svalla rejält.

Men från EU-kommissionen kommer nu försäkringar om motsatsen – åtminstone när det gäller det traditionella svenska snuset.

– Sverige har ett undantag sedan EU-inträdet när det gäller försäljningen av snus. Det förslag som vi arbetar på just nu kommer inte att ändra den situationen eftersom snusförsäljning inte är tillåten utanför Sverige, förklarar Dan Ferrie, talesman i skattefrågor, på EU-kommissionens dagliga pressbriefing i Bryssel på måndagen.

– Sverige kommer alltså att fortsatt ha full frihet att sätta sina skattesatser och tariffer för snus, säger Ferrie.

Ett förslag om revidering av EU:s tobaksskatteregler väntas den 7 december. Enligt ett utkast som tidningen Financial Times tagit del av handlar det bland annat om höjda minimiskatter för vanliga cigaretter, men också för "nyare" produkter som e-cigaretter och tobak som upphettas, men inte bränns.

Wiktor Nummelin/TT