DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Energimyndigheten: Många vaknade med en smäll

Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Politik (TT)

Explosionerna på Nord Stream 1 och 2 har lett till förhöjd säkerhet hos flera svenska energiföretag. Några drönarflygningar, likt de i Norge, har däremot inte förekommit, enligt svenska myndigheter.

– Vi har inte sett något direkt riktat mot svensk energiinfrastruktur, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Under tisdagen informerade Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius Bredhe och Robert Andrén ett fullsatt näringsutskott om Sveriges säkerhetsskydd för energiproduktion och energiinfrastruktur.

Frågorna kretsade kring vad som görs för att skydda viktiga system som har betydelse för rikets säkerhet.

Personalskydd

– Det handlar om fysiskt skalskydd, till exempel på kärnkraftverk eller annan viktig infrastruktur, det handlar om informationssäkerhet, och det handlar om personell säkerhet – att man skyddar personal som kan vara utsatt för hot eller påverkan på olika sätt, säger Andrén.

Ämnet har blivit än mer aktuellt efter det förmodade sabotage som riktades mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.

– Alldeles klart. Det är väl många i samhället generellt och energisektorn som har vaknat upp med en smäll, tänkte jag säga, till följd av att Nord Stream-sprängningarna skedde.

Flera drönare

I Norge har samtidigt flera händelser rapporterats de senast veckorna där drönare synts flyga omkring vid oljeplattformar och militäranläggningar. Sju personer har gripits och samtliga är ryska medborgare, enligt den norska säkerhetspolisen PST.

I Sverige har Säpo och Energimyndigheten gått ut till aktörer inom energiförsörjning och uppmanat till förstärkta resurser för att upptäcka eventuella sabotage. Ännu har man inte sett någon händelse som direkt riktar sig mot svensk energiinfrastruktur.

– Däremot så hör vi från företagen inom energisektorn att de verkar uppleva att det sker mer på cybersäkerhetssidan och nu försöker vi få in en bättre bild av det, säger Robert Andrén.

Niklas Svahn/TT