REGERINGSBILDNINGEN

Kristersson ger besked om ny regering i dag

Moderatledaren Ulf Kristersson träffar i dag talmannen för att lämna slutrapport om regeringsbildningen. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Politik (TT)

Klockan 11 träffar Moderatledaren Ulf Kristersson återigen talmannen. Om han har lyckats att få ihop sitt regeringsunderlag kan han röstas fram till ny statsminister nästa vecka.

Redan klockan 10 väntas M, KD, SD och L att hålla en pressträff.

Flera medier rapporterar att en överenskommelse mellan partierna i Kristerssons regeringsunderlag nu är klar. Klockan 10 har riksdagens presscenter bokats för pressträff.

På onsdagen begärde Ulf Kristersson att få två dagar till på sig för att avsluta förhandlingarna med Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna.

– Vi är i princip helt klara, sade Ulf Kristersson då efter att ha rapporterat till talmannen Andreas Norlén.

– Det är några detaljer som vi vill reda ut innan vi presenterar helheten.

Talmannen bedömde att det var rimligt att ge Kristersson 48 timmars extra förhandlingstid för att få dessa "detaljer" på plats. Klockan 11 i dag, fredag, löper tiden ut.

Om Kristerssons besked blir att han har ett regeringsunderlag, kommer talmannen att föreslå honom till ny statsminister. Riksdagen kan då hålla en statsministeromröstning på måndag den 17 oktober.

Alla partierna som ingår i regeringsförhandlingarna har försökt att hålla korten tätt intill bröstet de senaste veckorna. De uppgifter som har läckt ut handlar mest om motsättningar mellan SD och L. Till exempel att SD kräver politiska eftergifter av L om partiet får sitta med i regeringen, medan SD får stå utanför.

Fakta

Talmannen Andreas Norlén har förlängt Moderatledaren Ulf Kristerssons uppdrag att bilda regering.

Kristersson har till fredag klockan 11 på sig, då han senast måste slutrapportera sitt uppdrag.

Förutsatt att Kristersson har underlag för en regering kommer talmannen samma dag föreslå Kristersson som statsminister för riksdagen. Riksdagen kan därefter bordlägga ärendet en gång på fredagen, och en gång på lördagen.

En statsministeromröstning kan efter det ske på måndagen den 17 oktober.

Enligt talmannen är tidsschemat preliminärt.

Källa: Talmanskansliet