VALET 2022

Kristersson: Vi tar steg för steg framåt

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson inför uppropet av ledamöterna i riksdagen på måndagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Politik (TT)

Moderatledaren Ulf Kristersson är nöjd med hur regeringsförhandlingarna går och uppger att han har en "god idé" om hur hans regering ska se ut. På onsdag ska han träffa talmannen Andreas Norlén.

– Det går väldigt bra. Vi tar steg för steg framåt, säger Kristersson.

Högerpartiernas överenskommelse om talmansposterna och utskottsposter var "det första stora steget", enligt Kristersson.

– Det var inte svårt. Alla har varit konstruktiva, säger han.

– Det är viktigt att komma bort från politiseringen av ämbeten. Det var alla väldigt måna om.

Kristersson och talmannen Andreas Norlén ska nu träffas klockan 11 på onsdag. Moderatledaren ska då avrapportera hur hans sonderingar för att bilda regering går. Sedan valet den 11 september har M, KD, SD och L förhandlat om ett möjligt regeringssamarbete. Än är det dock inte klart vilka av partierna som kommer att ingå i regeringen.

Inväntar rapport

Andreas Norlén vill i dag inte säga hur lång tid som Ulf Kristersson kommer att få på sig för att bilda regering.

– Jag inväntar hans rapport innan jag ger några besked om processen framåt, säger Andreas Norlén.

– Det viktiga är att vi har en ordnad process och att talmannen sätter ramar som gör att man både har tempo i processen och hinner med att lösa ut de viktiga frågor som partierna förhandlar om. Det är en balansgång som vi får gå.

Även om det kommer att ta lite tid innan alla förhandlingar är avslutade och en ny regering är på plats, tror Norlén att det kommer att gå snabbare än efter valet 2018. Då tog det 134 dagar.

"En förhandling"

Samtidigt har det stått klart att SD får åtta poster som ordförande eller vice ordförande i utskotten.

– Det var en förhandling som vi hade om en helhet, talmanspresidium och utskottsplatser. SD är ett viktigt parti i den parlamentariska behandlingen, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– En kommande regering kommer att vilja och behöva förhandla mycket med SD i riksdagen, så det var helt naturligt.

Vilka utskott som partierna får topposterna i avgörs nu i veckan i förhandlingar mellan samtliga åtta riksdagspartiers gruppledare.