DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Nato förbereder snabbspår för Sverige

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild. Bild: Olivier Matthys

Nato (TT)

Nato förbereder för att kunna snabbehandla Natoansökningar från Sverige och Finland, uppger norska Verdens Gang (VG).

Enligt tidningens diplomatkällor kan processen mellan en formell ansökan och en formell inbjudan från Nato bli så kort som två veckor. Källorna uppger att Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs stab i Bryssel, i samarbete med medlemsländerna i Natos råd, arbetar för att krympa tidsfönstret maximalt.

Bedömningen är att man under den tiden måste ha minst ett formellt förhandlingsmöte med ansökarländerna för att klara av formaliteter.

En formell inbjudan måste godkännas av alla 30 Natoländers regeringar innan den kan överlämnas till Sverige och Finland.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (S) uppger för VG att processen behöver bli snabb.

– Ingen är betjänt av att den ska vara lång, säger han.

Efter den formella inbjudan är klar ska medlemskapet godkännas av parlamenten i alla 30 Natoländer och i Sverige och Finland. Det kan ta många månader, skriver VG.

Först när alla parlament gett grönt ljus blir Sveriges och Finlands medlemskap formellt och Natos säkerhetsgaranti gäller fullt ut.

– Det är med medlemskapet artikel 5 träder i kraft, säger Jonas Gahr Støre til VG.

– Men om Natos 30 medlemsländer i Natos råd hälsar dem välkomna, och de större länderna gjort det med tyngd, så är det en bra försäkring på väg till medlemskapet.

Natos stats- och regeringschefer håller toppmöte i Madrid i slutet av juni. Om den formella inbjudan då är klar, kommer den finländske presidenten Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Magdalena Andersson att bli inbjudna till toppmötet.

Peter Wallberg/TT