DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Många lediga jobb – hög långtidsarbetslöshet

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller en pressträff om situationen på arbetsmarknaden. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Politik (TT)

Antalet lediga jobb är fler än någonsin i Sverige. Samtidigt är långtidsarbetslösheten fortsatt hög – och de som står långt ifrån arbetsmarknaden har halkat ännu längre bort.

– De som hade det tufft redan innan pandemin har hamnat längre bak i kön till de lediga jobben, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar i Sverige. Sedan toppen av pandemin har arbetslösheten sjunkit med 1,9 procentenheter, motsvarande 108 000 personer, enligt Arbetsförmedlingen.

– Vi ser helt enkelt en urstark återhämtning efter pandemin på svensk arbetsmarknad. Vi har i dag över 100 000 färre arbetslösa jämfört med när arbetslösheten var som högst under sommaren 2020, säger Eva Nordmark på en pressträff.

Antalet lediga jobb hos Arbetsförmedlingen är fler än någonsin. I mars uppgick antalet nyanmälda platser till 157 000, vilket är 67 000 fler än motsvarade månad föregående år.

– Det är på en historisk nivå. Aldrig tidigare så har vi haft så många lediga jobb i Sverige, säger Eva Nordmark.

Allra flest lediga jobb finns det inom handel och inom vård och omsorg. Samtidigt är långtidsarbetslösheten fortsatt hög i landet. I mars hade 175 000 personer varit utan arbete i mer än tolv månader. Det är nästan hälften, 49 procent, av alla inskrivna arbetslösa.

– Personer som lämnar arbetslöshet och går in i arbete är de som har kortare inskrivningstider och som har minst en gymnasieutbildning. De står alltså nära arbetsmarknaden, säger Eva Nordmark.

– Så sammantaget har vi en utveckling där en större andel av de som är arbetslösa har varit arbetslösa under en längre tid.

Alice Nordevik/TT