KRIGET I UKRAINA

Regeringen vill snabba på Natoutredningen

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Regeringen vill snabba på den säkerhetspolitiska analysen inför en eventuell ansökan om Natomedlemskap.

Siktet är nu inställt på att avsluta analysarbetet redan den 13 maj i stället för den 31 maj, rapporterar flera medier.

Förslaget om att snabba på processen kommer att läggas fram av utrikesminister Ann Linde (S) på ett möte med riksdagspartiernas representanter på UD i eftermiddag, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Förvärrad situation

Ann Linde hänvisar till en förvärrad politisk och militär situation i Ukraina.

– Dessutom har man i Finland kommit ut med sin analys och det finns ett starkt tryck på att också vi i Sverige ska komma med vår analys, säger Linde till Ekot.

– Den säkerhetspolitiska situationen påverkas av vilket val Finland gör, tillägger hon.

Regeringens initiativ tas sedan Moderaterna klargjort att de ville se en avslutning på analysarbetet senast den 15 maj, med målet att en eventuell Natoansökan skulle kunna vara klar till början av juni.

Moderaterna utgår från att Finland redan i mitten av maj kan komma att ansöka om ett Natomedlemskap och vill att Sverige går "hand i hand" med grannlandet.

I ett brev till utrikesminister Ann Linde (S) skriver M att man förordar att processen snabbas upp och att gruppens planerade sju möten bantas till fem. Det sista mötet skulle därmed kunna äga rum senast 15 maj.

M vill ha proposition i maj

M vill också att gruppens slutrapport görs om till en proposition som kan lämnas till riksdagen i maj.

"Därmed skulle utrikesministern i så fall kunna ta med sig en ansökan till Natohögkvarteret i Bryssel i samband med Natos utrikesministermöte 6-7 juni", står det i brevet till Linde.

Socialdemokraternas ledning planerar samtidigt ett möte med verkställande utskottet på fredag, rapporterar tidningen Aftonbladet.

Mötet ska enligt tidningen äga rum mellan klockan 9 och 15.

– Det är den första större diskussionen i partiet, säger en anonym källa till tidningen om mötet.