FÖRETAGARHJÄLPEN TILL UKRAINA

Svensk lag stoppar läkemedelstransport till Ukraina

Cancersjuka barn i källaren som används som skyddsrum under Okhmadets barnsjukhus i Kiev håller upp skyltar med vädjandet om att ”stoppa kriget”. Bild: Emilio Morenatti/TT

Ukraina är i desperat behov av hjälp från omvärlden, inte minst av medicinsk utrustning. Men svensk lagstiftning hindrar svenska apoteksbolag från att skicka läkemedel värda miljontals kronor. ”Det är fullt fungerande produkter”, säger Pär Svärdson på Apotea. Nu kan TN avslöja att Centerpartiet kommer att pressa statsrådet på svar.

Apotea är ett av alla företag som nu vill göra sitt för att hjälpa människorna i Ukraina. Vd Pär Svärdson berättar att de redan nu har flera lastbilar packade redo att köra ner.

– Det handlar om medicinsk utrustning, sårvård, modersmjölksersättning, kläder. Ja, allt du kan tänka dig, säger han till TN.

Hur vet ni att era lastbilar kommer fram?

– Vi har via kontakter hittat transportleder och har väl utvecklade nätverk för att få in varorna i Ukraina. Det är klart att inte är så lätt att få garantier, men ibland måste man helt enkelt chansa.

Apoteas vd Pär Svärdson vill skicka läkemedel värda miljoner till Ukraina, men stoppas av svensk lagstiftning. Bild: Fredrik Sandberg/TT

På Ukrainas listor över vad de önskar för konkreta saker från finns i första hand vapen, men nästa stora önskemål är just läkemedel. Pär Svärdson vill gärna kunna bidra med så mycket som möjligt. Men på ett område har han stött på patrull.

Han berättar att som apoteksföretag får de inte skicka ut läkemedel till kunderna om läkemedlens utgångsdatum är inom fyra månader. Därför finns det många receptbelagda och andra läkemedel som går till destruering.

– Det är fullt fungerande produkter, som skulle kunna göra stor nytta i Ukraina. Men vi får inte skicka dem.

Vi har många pallar som bara väntar på att gå iväg till en brännugn – eller ännu hellre till Ukraina

Han har varit i kontakt med Socialdepartementet, Socialstyrelsen och Läkemedelsverket för att få till stånd ett undantag.

– Men än så länge håller det bara på att utredas. Jag har föreslagit att de helt enkelt bara ska säga att de kan göra ett undantag den här gången och inte kolla, säger han.

För Apoteas del handlar det om läkemedel värda flera miljoner som skulle kunna skickas ner redan idag.

– Vi har många pallar som bara väntar på att gå iväg till en brännugn – eller ännu hellre till Ukraina.

Pär Svärdson konstaterar att detsamma sannolikt gäller för andra apotekshandlare i Sverige – bara de som fattar besluten går med på ett undantag.

– I början av pandemin sa Läkemedelsverket till oss att inte destruera den här typen av läkemedel, för de menade att det fanns en risk för läkemedelsbrist och att de då skulle kunna komma till användning i alla fall. Återigen: det är fullt fungerande produkter som människorna Ukraina är i desperat behov av.

”Rimligt att göra ett undantag”

Anders W Jonsson (C) är läkare, riksdagsledamot och ledamot i riksdagens socialutskott. Han menar att läkemedel med kort utgångsdatum förvisso inte är önskvärt, men att det i det här läget är nödvändigt att ”tänka utanför boxen”.

Centerpartiets Anders W Jonsson, som också är läkare, menar att det är fullt rimligt att göra ett undantag. Bild: Jessica Gow/TT

”Det är i högsta grad rimligt att göra ett undantag. Läget är exceptionellt”, skriver han i ett sms till TN.

Är det här en fråga som du kan lyfta med socialministern?

”Jag kommer att kräva ett skriftligt svar från statsrådet”, skriver Anders W Jonsson.

TN söker socialminister Lena Hallengren för en kommentar.