CORONAVACCINERINGEN

Region Skåne: Vi kan nu se början på slutet

Regiondirektör Alf Jönsson under Region Skånes pressträff. Bild: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset (TT)

Pandemin ser ut att vara på upploppet, tror Region Skåne. Belastningen inom hälso- och sjukvården befinner sig nu på en platå.

– Vi kan nu se början på slutet av pandemin för den här gången för alla som har vaccinerats med tre doser, säger regiondirektör Alf Jönsson.

Skånes regiondirektör tror att även Sverige i närtid kommer att följa Danmark och Norge. I veckan har grannländerna tagit bort de flesta av sina coronarestriktioner.

– Det är sannolikt att Sverige i närtid kommer att betrakta covid-19 på samma sätt som i Danmark eller Norge, säger Alf Jönsson under Region Skånes presskonferens på onsdagen.

Rekordmånga fall

Regionens smittskyddsläkare Eva Melander är lite mer försiktig eftersom smittspridningen är fortsatt stor i Skåne. Förra veckan registrerades drygt 31 000 nya fall.

– Vi har aldrig haft så många fall som vi hade förra veckan, säger Melander.

Detta under en vecka då nya provtagningsregler gäller i Sverige. I nuläget kan regioner prioritera att endast testa personer med symptom. Av de som testade sig i Skåne förra veckan – inom regionens system för egenprovtagning – var 62 procent positiva och för personal inom hälso- och sjukvården uppgick andelen positiva till 50 procent.

Alla inte inlagda för covid-19

– Samhällssmittspridningen är fortfarande stor, säger Eva Melander.

Under tisdagen fick åtta patienter med konstaterad covid-19 intensivvård och ytterligare 253 personer var inlagda på en vårdavdelning på de skånska sjukhusen.

– Ungefär 55 procent av de som läggs in på vårdavdelning gör det på grund av covid-19. Övriga 45 procent gör det av andra anledningar, men testas där positivt för covid, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

Rättad version: Tidigare angavs fel procentsats i ett citat för antalet som är inlagda på grund av covid-19.

Daniel Kihlström/TT