CORONAVACCINERINGEN

FHM: Vaccinskyddet mot lindrig sjukdom minskar

Anders Tegnell understryker att skyddet mot att bli allvarligt sjuk ligger kvar på en väldigt hög nivå. Arkivbild. Bild: Duygu Getiren/TT

Coronaviruset (TT)

Skyddet mot smitta bland vårdpersonal minskar tydligt efter fem månader. Den slutsatsen drar Folkhälsomyndigheten (FHM) i en analys om vaccinskyddet förändring över tid, rapporterar Svenska Dagbladet.

Vårdanställda delades in i två grupper, en vaccinerad i februari och en i maj, om drygt 83 000 personer vardera och som fått två doser vaccin från Pfizer eller Moderna.

I oktober i år konstaterades ungefär 150 fall per 100 000 vaccinerade vårdanställda bland de som vaccinerades i maj, fem månader tidigare. Det kan jämföras med 400 fall per 100 000 bland de som vaccinerats i februari, åtta månader tidigare.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell var den avklingande skyddseffekten väntad.

– Det har man sett i andra studier också. Framför allt är det skyddet mot smitta, lindrig sjukdom, som sjunker. Skyddet mot allvarlig sjukdom verkar inte förändras särskilt mycket. Bland de äldre tappar man även visst skydd mot allvarlig sjukdom, men hos de yngre ligger det skyddet kvar på en hög nivå, säger han.

Han understryker att skyddet mot att bli allvarligt sjuk ligger kvar på väldigt hög nivå.

Analysen ska också tolkas med viss försiktighet eftersom många av de som fick sprutor först var prioriterade för vaccination då de utsätts för fler smittorisker i sina jobb, enligt Tegnell.

Skillnaden mellan ovaccinerade och vaccinerade har inte undersökts.