CORONAVACCINERINGEN

Vaccinationspass för evenemang införs

Vaccinationsbevis. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Coronaviruset (TT)

Regeringen kommer att inför vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 100 personer från den 1 december. Det berör till exempel teatrar, konserter och idrottsevenemang – för personer över 18 år.

Åtgärden presenteras på en pågående pressträff med Folkhälsomyndigheten och regeringen.

Beslutet är tänkt att träda i kraft den första december.

– Om vaccinationsbevis används ska begränsningarna inte gälla, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Anledningen till införandet är risken för ökad smittspridning i Sverige.

– Sverige är inte isolerat från övriga världen, säger Hallengren.

– Den som är ovaccinerad riskerar större risk att sprida smitta, säger hon vidare.

Hon fortsätter:

– Det är tuffa besked att ge, vi vill ju alla att pandemin ska vara över.

Ökad vårdbelastning

Regeringens plan är baserad på en hemställan från Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten skriver i sin begäran till regeringen att risken för smittspridning kommer att minska när ovaccinerade personer inte kan delta i större evenemang inomhus.

Myndigheten hänvisar till utvecklingen i till exempel Nederländerna, Österrike och Danmark på senare tid, där den kraftiga smittspridningen bland ovaccinerade personer även fått konsekvenser för den vaccinerade delen av befolkningen, vilket i sin tur har lett till att belastningen ökat på vården, inklusive intensivvården.

Beviset ska ses som en trygghet för arrangörerna att använda för att fylla salongerna, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

– Om arrangörerna använder vaccinationsbevis behöver de inte begränsa sitt evenemang i enlighet med Folkhälsomyndighetens restriktioner, säger Lind.

Vaccinationsbeviset är inte ett krav.

– Men de som inte använder beviset kommer att behöva använda sig av vissa restriktioner.

Det är viktigt för kulturen, idrotten och andra sammankomster att kunna verka ändå, tillägger hon.

Nya begränsningar

För att minska riskerna för smittspridning kommer FHM också att ta fram föreskrifter för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer där vaccinationsbevis inte används.

Det handlar till exempel om att införa regler om maxantal personer per kvadratmeter och krav på avstånd mellan sällskap.

Även om 12-åringar numera kan vaccineras föreslår FHM att kraven på vaccinationsbevis endast ska gälla för personer över 18 år, med hänvisning till att det är för barnens bästa.

Förberett

Regeringen och myndigheten började redan i somras förbereda ett införande av vaccinationsbevis för att, vid behov, snabbt kunna införa dem.

Så sent som förra veckan sade Britta Björkholm, avdelningschef på myndigheten, att det kan bli aktuellt med vaccinationsbevis som ett av de första stegen om restriktioner behöver skärpas igen.

– Först vill vi inskärpa tonen, framförallt mot ovaccinerade: att de ser till att de inte är i miljöer där det är risk för trängsel. Det kan till exempel bli aktuellt med vaccinationsbevis, sade Björkholm.

I september skickade regeringen ut ett förslag på remiss, till slutet av samma månad.

Bio och dans

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är till exempel idrottsevenemang, teaterföreställningar, bio, konserter, danstillställningar, tivolin, marknader och mässor. Även demonstrationer, religiösa möten och föredrag berörs.

Däremot omfattas inte restaurangbesök, så länge som det inte bjuds på musik, annan underhållning eller dans i lokalen. Inte heller butiker, skolor eller kollektivtrafik räknas som allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.