CORONARESTRIKTIONERNA

Uppgifter: Covidpass införs för större tillställningar

Folkhälsomyndigheten vill att regeringen inför vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 100 personer från den 1 december, uppger flera källor för TT. Det berör till exempel teatrar, konserter och idrottsevenemang.

Åtgärden kommer att presenteras under eftermiddagen på en pressträff med Folkhälsomyndigheten och regeringen.

Regeringen och myndigheten började redan i somras förbereda ett införande av vaccinationsbevis för att, vid behov, snabbt kunna införa dem.

Så sent som förra veckan sade Britta Björkholm, avdelningschef på myndigheten, att det kan bli aktuellt med vaccinationsbevis som ett av de första stegen om restriktioner behöver skärpas igen.

Först vill vi inskärpa tonen, framförallt mot ovaccinerade: att de ser till att de inte är i miljöer där det är risk för trängsel. Det kan till exempel bli aktuellt med vaccinationsbevis, sade Björkholm.

I september skickade regeringen ut ett förslag på remiss, till slutet av samma månad.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är till exempel idrottsevenemang, teaterföreställningar, bio, konserter, danstillställningar, tivolin, marknader och mässor. Även demonstrationer, religiösa möten och föredrag berörs.

Däremot omfattas inte restaurangbesök, så länge som det inte bjuds på musik, annan underhållning eller dans i lokalen. Inte heller butiker, skolor eller kollektivtrafik räknas som allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.