KLIMATOMSTÄLLNINGEN

”Ny laddinfrastruktur krävs för att nå målen i EU:s klimatpaket”

Tina Thorsell, foto: Transportföretagen.

I veckan presenterade EU-kommissionen ett omfattande klimatpaket som innefattar bland annat koldioxidtullar och bensinstopp. Men ska Sverige nå målen krävs det att svenska politiker agerar, menar transportsektorn. Det skriver Ny Teknik.

Klimatpaketet som kallas ”Fit for 55” kommer innebära ändringar i systemet för handeln med utsläppsrätter och Sverige har ett tufft mål att minska utsläppen med 70 procent till år 2030. Enligt Tina Thorsell, chef för samhällspolitik på branschorganisationen Transportföretagen, är många företagare intresserade av att investera i elektriska fordon, men att det krävs statliga investeringar i infrastrukturen för att övergången till fossilfritt blir så framgångsrik som möjligt.

Därför ligger mycket ansvar på Sveriges politiker, menar hon.

– Visst finns det enskilda aktörer som kanske kan dra järnvägsspår ända in på sina distributionslager, men den typen av lösningar är extremt ovanliga. Nu krävs istället tydliga åtaganden från politiskt håll, med fokus på tidsplan, standard och investeringar, säger Tina Thorsell till Ny Teknik.

Ny Teknik: ”Om det rullar in 20 lastbilar för att ta lunchpaus på en och samma rastplats så krävs en elektrisk effekt som är i klass med vad som går åt i en mindre svensk stad.”