ELKRISEN

Elkrisen krossade drömmen – han förlorar 30 ton tomater

Bild: Mostphotos, Privat

Thomas Lilja investerade 7,5 miljoner kronor i en ny växthusbelysning till sin tomatodling. Men rekordhöga elpriser tvingar honom att släcka ned. 30 ton tomater går om intet och nu ger han upp drömmen om att odla året om. ”Det är notan vi får betala för en långsiktigt dålig energipolitik”, säger han till TN.

– Halva odlingen har vissnat ner nu. Vinterodling är ett avslutat kapitel för det här företaget för jag ser ingen ljusning de tio närmaste åren. Det är notan vi får betala för en långsiktigt dålig energipolitik i Sverige, säger Thomas Lilja, vd på Elleholms tomatodling i Blekinge.

Förra våren installerade han 1600 speciallampor i sina växthus för att kunna odla tomater året om. Tanken var att öka företagets omsättning samtidigt som det skulle tillfredsställa det ökande antal konsumenter som vill äta svenskodlat året om.

– För oss som växthusföretag är det också en fördel att kunna erbjuda fler personer en året-runt-anställning. När vi bara kan erbjuda jobb 8–10 månader om året är det ibland svårt att få tillbaka arbetskraften sedan.

”Jag har investerat 7,5 miljoner i den här belysningen så det är en stor satsning. Men så blev det skit”

Thomas Lilja såg även investeringen som ett led i Sveriges nya livsmedelsstrategi som går ut på att öka självförsörjningsgraden för livsmedel. Ökad produktion skulle skapa fler arbetstillfällen och större skatteintäkter men i stället går det åt helt fel håll.

– Jag har investerat 7,5 miljoner i den här belysningen så det är en stor satsning. Men så blev det skit. 2021 blir inget bra år – det blir ett skitresultat. Fjärde kvartalet blev en katastrof. Det blev inte alls som jag hade tänkt.

Anställda fått lämna

I december var hans elpris omkring två kronor per kWh medan det ett år tidigare var 35–40 öre. Han hade räknat med en elräkning på 100 000 kronor i december men i stället den landade på en halv miljon kronor.

– Under de 15 år som jag har drivit det här företaget har vårt elpris legat på 35–40 öre per kWh. När det nådde över tre kronor stängde jag av halva den belysta odlingen vilket ledde till att plantorna tog stryk och dog.

”Under de 15 år som jag har drivit det här företaget har vårt elpris legat på 35–40 öre per kWh. När det nådde över tre kronor stängde jag av halva den belysta odlingen vilket ledde till att plantorna tog stryk och dog.” Det säger tomatodlaren Thomas Lilja.

För Elleholms tomatodling innebär det en tillbakagång till den tidigare odlingscykeln som börjar med plantering i januari och som avslutas i november, men det innebär också att tre av sju anställda behövde lämna företaget.

– På kort sikt är här en rejäl smäll men på lång sikt betyder det inte så mycket. Vi kan ju odla utan belysning som vi gjorde förut, men investeringen blir en ryggsäck vi bär med oss för lång tid framöver. Den får vi aldrig ut full effekt av och det känns surt.

Lågt förtroende för energipolitiken

Svenskt Näringslivs företagarpanel i januari, där 1428 företag svarade, visar att förtroendet för energipolitiken har dalat på senare tid.

På frågan om hur stort förtroende företagarna har för att den nuvarande energipolitiken kan möta den framtida efterfrågan på el var det i november 33 procent som svarade ”inget förtroende alls”. I januari hade den siffra ökat till 41 procent. Totalt är det nu närmare åtta av tio som har ”ganska litet” eller ”inget” förtroende.

Thomas Lilja är en av företagarna med en mörk syn på den framtida elförsörjningen i landet. Bland annat är han kritisk till politiker som säger att det är vindkraften som ska lösa elbristen.

– Ett modernt högteknologiskt samhälle kräver el hela tiden, inte bara när det blåser. Har vi inte tillräckligt med el kommer vi att behöva ägna oss allt mer åt partiell nedsläckning som de har i bland annat Texas och Kalifornien.

”Ska alla behöva flytta till Norrland bara för att elen är billigare där?”

Det han skulle vilja se är att regeringen skrotar elzonerna, ser över elskatten på kort sikt och börjar planera för planerbar elproduktion i södra Sverige.

– Just nu bygger vi in olika konkurrensvillkor i landet. Ska alla behöva flytta till Norrland bara för att elen är billigare där? Hade jag varit lokal politiker i södra Sverige idag hade jag varit jätterädd eftersom investeringar och etableringar kommer att skjutas upp när det inte finns någon ström.

SVT: Tomatodlare tvingas slänga flera ton