KÄRNKRAFTENS FRAMTID

S vill bygga ny kärnkraft: ”Alla möjligheter”

Bild: Caisa Rasmussen/TT

Socialdemokraterna tycker att Sverige behöver bygga ny kärnkraft. ”Med de här priserna så är det kanske mer lönsamt än tidigare”, säger Mikael Damberg i SvD:s podcast Utfrågningen.

När Magdalena Andersson valdes till partiledare 2021 sa hon att elektrifieringen skulle gå snabbare, men inte med ny kärnkraft.

– Den är för dyr. Någon som är sugen på högre elpriser?

Nu verkar dock S ha svängt i frågan. Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, säger nu att han är öppen för nya reaktorer.

– Jag tror man behöver ladda ny kärnkraft. Jag tror att man också kommer att behöva effekten av kärnkraften, för att när kärnkraften väl faller ut, blir för gammal, så är det svårt att se att den helt ska ersättas av annat, säger han i podden SvD Utfrågningen.

– Det finns ju alla möjligheter att bygga kärnkraft i Sverige idag och med de här priserna så är det kanske mer lönsamt än tidigare.

Den nya regeringen ser kärnkraft som en viktig komponent i den gröna omställningen, och har gett Vattenfall direktiv att påbörja planeringen av ny kärnkraft vid Ringhals och andra lämpliga platser.

Mikael Damberg är dock är skeptisk till flera av regeringens förslag som ska underlätta för investeringar i ny kärnkraft.

– Just nu har vi en teoretisk diskussion om kärnkraft om tio, femton år, men de stora elbehoven vi har de är här och nu, säger han.

SVD: S vill bygga ny kärnkraft: ”Kanske mer lönsamt”

Kartläggning: Så mycket el behöver industrins branscher