KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Gruvchefen: Alla kraftslag behövs för en grön omställning

Bild: Christine Olsson/TT

Alla kraftslag behövs för att nå en grön omställning. Det kommer att kräva en helt annan politisk styrning, säger LKAB:s vd Jan Moström i Ekots Lördagsintervju.

Statliga gruvbolaget LKAB, driver tillsammans med stålbolaget SSAB och energibolaget Vattenfall projektet Hybrit som ska ersätta kol med vätgas i stålproduktionen.

Ett projekt som kommer att kräva lika mycket el som halva Sveriges nuvarande förbrukning. Det kräver en helt annan politisk styrning för att få upp elproduktionen så att att den fossilfria och konkurrenskraftiga elen ska räcka, förklarar Jan Moström.

"Jag skulle gärna se absolut större prioritet och fokus på hur ska vi överhuvudtaget kunna producera konkurrenskraftig el under en väldigt lång period", säger han.

Vidare anser han att energipolitiken inte får skifta från mandat till mandat utan måste baseras på en långsiktig blocköverskridande överenskommelse.

"Jag skulle säga att det är förmodligen en av de viktigaste frågorna som vi i modern tid har att ta ställning till", säger Jan Moström.

Ekot: LKAB:s vd: Ska vi ha en grön omställning?