KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Näringslivets krav efter klimatmötet: ”Måste gå från ord till handling”

Alok Sharma, ordförande för COP26 i Glasgow. Bild: Alberto Pezzali

Utfallet av klimatmötet Cop26 får både ris och ros av det svenska näringslivet. Det skriver DI som pratat med flera näringslivsföreträdare.

– Ett starkt intryck är att det trots bland annat urvattnade formuleringar i slutdokumentet finns en växande samsyn om klimathotets allvar och om behovet att agera. Och att intresset och engagemanget från bland annat näringslivet för klimatfrågorna vuxit starkt, säger Lena Hök, hållbarhets- och innovationschef på Skanska, till tidningen.

Vad utfallet från klimatmötet faktiskt kommer att innebära för det svenska näringslivet är ännu för tidigt att säga, enligt Svenskt Näringsliv. Jesper Gyberg Ek, klimatpolicyansvarig på Svenskt Näringsliv, lyfter fram att svenska politiker måste agera kraftfullare för att möjliggöra näringslivets klimatomställning.

– I näringslivet finns en stark vilja att ställa om men i dag finns stora hinder här på hemmaplan. Det är dags att gå från ord till handling. Främst måste tillgången på fossilfri el till konkurrenskraftiga elpriser säkras. Och tillståndsprocesserna måste förenklas och snabbas på, säger han till DI.

DI: Näringslivets krav efter klimatmötet – ”måste gå från ord till handling”