SVERIGES ENTREPRENÖRER

Kvinnor osynliga för manliga riskkapitalister

Bild: pixels

Sverige ser ett uppsving bland företag inom femtech, teknik med fokus på kvinnors hälsa och välmående. Men en ytterst liten del av riskkapitalet inom tech går till bolag som grundas av kvinnor, skriver DN.

Entreprenörers möjligheter att skaffa fram externt kapital kan vara avgörande i frågan om vilka som får möjligheter att förverkliga sina idéer och eventuellt tjäna pengar.

Det har en stark påverkan på kvinnliga grundare eftersom de sällan kan ta del av det riskkapital som investeras varje år. Det gäller bland annat techlösningar som specialiserar sig på kvinnohälsa.

– Vi som bransch är helt enkelt sämre på att känna igen potential i kvinnliga grundare, och jag tror även det finns en faktor att kvinnliga grundare inte söker kapital från de traditionella investerarna i samma utsträckning, säger riskkapitalisten Sabina Wizander till DN.

Även om det finns goda intentioner från branschen att det ska ändras tar det tid. För investerare som gjort det här i 20 år och träffat 10 000 män som är vd:ar är det svårare att känna igen en bra kvinnlig vd.

Dagens Nyheter: Kvinnorna osynliga för manliga kapitalister