SVERIGES ENTREPRENÖRER

UF-företaget på väg mot exportsuccé – ”Jag blev starstruck”

Emil Falk, vd WindowGlass Recycling Sweden AB.

En maskin som separerar fönsterglas från karmen så att materialen kan återvinnas. Det är affärsidén som gett Emil Falk både ett SM-guld i Ung Företagsamhet och två EM-medaljer. Nu har den unga Gnosjöföretagaren startat aktiebolag med siktet inställt på export till Frankrike.

Allt börjar en varm augustidag på återvinningscentralen i Gnosjö. Den unga teknikstudenten Emil Falk är på jakt efter en affärsidé till sitt och klasskompisarnas UF-företag. Han får tag i platschefen och frågar; ”Vilket är ert största problem här på återvinningscentralen?”. Svaret blev deponin, det vill säga det avfall som är svårt att återvinna och som till stor del grävs ned i marken. Idag går 50 000 ton avfall i Sverige varje år till deponi.

– Platschefen berättade att hälften av all deponi består av fönster eftersom det är svårt och farligt att separera de olika materialen från varandra. Men fönster är gjorda av glas och av trä och båda kan egentligen återvinnas, säger Emil Falk.

Han bestämde sig för att ta problemet som en utmaning och tillsammans med Selma Hästmark och Lucas Rundén, startade han UF-företaget Noll Deponi med affärsidén att återvinna fönster och fönsterdörrar.

– Det kändes väldigt bra att vi hade hittat ett verkligt problem att lösa, ett problem som faktiskt kan förändra världen, eller åtminstone glasbranschen, säger Emil Falk och skrattar.

Tidiga motgångar

Men trots entusiasmen gick det inte alls som de tre UF-företagarna hade tänkt sig. De började skissa på en robot och tog fram en prototyp som skulle separera glaset från karmen, men roboten fungerade inte alls. Lösningen på problemet höll inte.

– Då var det jobbigt! Väldigt påfrestande faktiskt eftersom vi hade spenderat ungefär 150 000 kronor, som kom från ett innovationsstöd som vi fått, och dessutom riskerade att få underkänt i UF-kursen, säger Emil Falk.

Men med hjälp av ren och skär Gnosjöanda och ivrigt påhejade av mentorn Stefan FalkBoman fick Emil och hans kompanjoner snart en ny idé till en återvinningsmaskin. Genom att ringa runt till mängder av företag i bygden lyckades de unga företagarna få sponsring till alla komponenter till den nya maskinen och sedan ägnade de kvällar och nätter till att montera och svetsa.

– Vi kunde ju inte bara ge upp. Vi ville verkligen lösa problemet, säger Emil Falk.

Andan lever vidare

Och ihärdigheten lönande sig. I maj förra året vann Noll Deponi SM i Ung Företagsamhet och i juli tog företaget hem två medaljer i EM i Tallinn, bland annat för Årets innovation.

– Det var naturligtvis jätteroligt. Vi fick massor med uppmärksamhet och det kändes som ett kvitto på att vi gjort något bra. Det är lite extra kul att vi kommer härifrån Gnosjö och att vi fick visa att även vi unga håller Gnosjöandan levande och bidrar till regionens utveckling.

Efter studenten har Emil Falk omvandlat UF-företaget till ett riktigt aktiebolag, Windowglass Recycling, och kan numera titulera sig vd och ägare.

– Nu har jag kört själv i åtta månader utan lön. Det har verkligen varit en resa men nu börjar affärerna ta fart. Jag har sålt min första maskin och jag har en stororder på gång från Frankrike, säger Emil Falk.

Att den första stora orden kommer från ett franskt företag är lite av en slump samtidigt som det finns många stora fönsterglastillverkare i landet.

– Det var Sverigechefen till den franska fönstertillverkaren som läste en tidningsartikel om oss och som sedan tipsade sina kontakter i Frankrike. Sen ringde det en fransman till mig och ville prata maskiner. Det kändes nästa overkligt.

Efter det har fransmännen varit på besök i Gnosjö och Emil Falk har fått åka på kundbesök till Paris.

Snart ta ut lön

– Jag blev starstruck. Det var nog först då som jag insåg att det här är på riktigt. Att det finns stora företag som efterfrågar vår maskin och som är beredda på att lägga order. Det validerar allt arbete som vi har lagt ned, säger Emil Falk.

Och med order på väg in finns det nu gott hopp om att Emil snart kan börja ta ut lön för sitt arbete, även om den viktigaste drivkraften inte är pengar.

– Att jobba med en affärsidé som är större än en själv är en enorm drivkraft i sig. När jag var yngre putsade jag fönster för att tjäna pengar. Nu återvinner jag fönster för att rädda världen. Det ger en stor skillnad i tillfredsställelse.

Från UF-företag till aktiebolag

Namn: Emil Falk

Ålder: 19 år

Titel: Vd och grundare

Gör: Driver företaget WindowGlass Recycling Sweden AB

Bor: Gnosjö

Familj: Mamma, Pappa och två syskon

Fritidsintressen: Padel, HV71 och aktier

Utmärkelser: Anders Wall Stipendium, Familjen Spendrups Stipendium, SM-guld och EM-guld i Ung Företagsamhet, EMAX-vinnare 2021.

Emil Falks två bästa råd till unga företagare:

1) Hitta en affärsidé som löser ett verkligt problem. Många gör tvärtom och börjar med en lösning som de sedan försöker hitta användning för, men då blir allt mycket svårare. Med ett bra problem kan man komma otroligt långt.

2) Våga ta hjälp av en mentor som kan att utveckla affärsidén och företaget. Själv blir man ofta lite trångsynt kring affärsidén men en mentor utmanar och kommer med nya perspektiv. Det ska helst vara en erfaren person som man inte har en nära relation till men som finns tillgänglig för att bolla idéer med. Jag har säkert skickat mellan 1 000 och 2 000 sms till min mentor Stefan FalkBoman och fått jättemycket pepp och hjälp av honom.