DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Hans app levererar alkohol till dörren – stäms av Systembolaget

Bild: isabell Höjman/TT

Grundarna till appen Skål, ett slags alkoholens Foodora, stämdes av Systembolaget då de ansågs utmana det statliga alkoholmonopolet. "Stäm oss" svarar en av grundarna Jeffrey Pruitt, som är övertygad om affärsidén inte bryter mot lagen, skriver DN.

Det var under de svenska nedstängningarna under corona som amerikanen Jeffrey Pruitt ställde den avgörande frågan: Hur kan man snabbt inhandla alkoholhaltig dryck innan Systembolagets stängningstid? Pruitt insåg att det borde möjligt att få det levererat hem till dörren på samma sätt som i hemstaden Los Angeles. Det blev gnistan till appen Skål som Pruitt grundade tillsammans med kollegan Ryan Woods.

I början såg han framför sig ett samarbete med Systembolaget. Men efter en viss mejlutväxling tackade bolaget nej. Pruitt fortsatte då på egen hand. Han var väl medveten om alkoholmonopolet men han såg samtidigt inget uttryckt i lagen som förbjöd alkoholutkörning. Dessutom visade hans research att nya digitala tider bäddade för en möjlig ändring i lagen.

Men kort efter lanseringen satte Systembolaget ner foten och stämde bolaget. Till sin bevisning lät man sin advokat göra en hemlig inspelning av en fiktiv order, för att se hur appen fungerar.

Nu ligger frågan i rätten. Jeffrey Pruitt, välkomnar prövningen, om än motvilligt, eftersom det kan bli vägledande för hur alkohollagen ska tolkas framöver. Oavsett hur det slutar tror han ändå att Systembolaget kan komma att kämpa i motvind framöver.

– Även om vi förlorar så kommer det att finnas större bolag än oss med större resurser som vill utmana monopolet på ett sätt som vi aldrig velat. Och den kontroll som Systembolaget tror att de har kommer då att vara som bortblåst, säger Jeffrey Pruitt till DN.

DN: Hans app levererar alkohol till dörren – hamnade i domstol