USA:S EKONOMI

Strandade förhandlingar om USA:s infrastruktur

USA:s president Joe Biden byter strategi för att försöka få igenom sin infrastruktursatsning. Arkivbild. Bild: Charlie Neibergall/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP)

USA:s president Joe Biden och republikaner i senaten avbröt på tisdagen de förhandlingar om ett nytt infrastrukturpaket som har pågått i veckor.

Både Vita huset och Republikanernas förhandlare, senatorn Shelley Moore Capito, säger att man inte kan nå en kompromiss gällande hur mycket pengar som ska läggas på uppgradering av bland annat vägar, kollektivtrafik, broar, hamnar och bredband.

"Jag talade med presidenten i eftermiddag och han avslutar våra infrastrukturförhandlingar", säger Capito i ett uttalande.

Vita husets infrastrukturreform på 2 200 miljarder dollar fick Republikanerna att lägga fram ett motförslag på 928 miljarder dollar.

Enligt Vita husets pressekreterare Jen Psaki var Biden besviken. Han var villig att sänka sitt förslag med 1 000 miljarder dollar, men den republikanska gruppen kunde bara tänka sig att öka sitt motförslag med 150 miljarder dollar, säger hon.

I stället för att fortsätta samtalen byter Biden nu strategi och han har inlett samtal både med demokratiska och republikanska senatorer.

– Han uppmanade dem att fortsätta sitt arbete med andra demokrater och republikaner för att ta fram ett partiöverskridande förslag som han hoppas kommer att fungera bättre för landets brådskande infrastrukturbehov, säger Psaki.