DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Splittrad bild av äldre arbetskraft

Fler äldre jobbar. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Arbetsmarknad (TT)

Å ena sidan fler som jobbar, å andra sidan högre långtidsarbetslöshet.

Bilden av äldre på arbetsmarknaden är splittrad.

De senaste tio åren har andelen äldre som jobbar ökat väsentligt. Den så kallade sysselsättningsgraden har i åldersgruppen 55–64 år ökat från 70,6 procent till 77,8 procent, enligt statistik som Arbetsförmedlingen satt samman. I åldersgruppen 65 till 74 år är motsvarande uppgång 13,2 till 18,6 procent.

Men trots att 174 000 fler äldre jobbar i dag än för tio år sedan, så märker Arbetsförmedlingen av tydliga problem med åldersdiskriminering.

Arbetslösheten är totalt sett inte högre, tvärtom, men andelen långtidsarbetslösa är högre än i andra åldersgrupper. I gruppen 55–64 år är 62 procent av samtliga arbetslösa långtidsarbetslösa, att jämföras med 48 procent för hela den arbetsföra befolkningen.

Arbetsförmedlingen definierar 55–64-åringarna som en av fyra grupper med lägre konkurrensförmåga på arbetsmarknaden. Med snabbt ökade krav på kunskaper inom digitalisering och automatisering utmanas de äldre. Arbetsgivarna uppmanas att ta tillvara de äldres erfarenhet bättre.

"Vi vet att diskriminering på grund av ålder kan påvisas redan vid 40-årsåldern så det är ett reellt problem för hela samhället som påverkar arbetsmarknaden negativt", skriver Henrik Björk, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Olle Lindström/TT