PRIVATEKONOMI

Slopat fribelopp förlängs året ut

Studerande ska kunna arbeta utan att förlora rätten till studiemedel även under andra halvåret i år. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Studenter ska kunna arbeta utan att förlora rätten till studiemedel.

Det så kallade fribeloppet slopas för hela 2021, enligt ett beslut mellan regeringen och samarbetspartierna.

Fribeloppet, gränsen för vad man får tjäna utan att studiemedlet påverkas, slopas även under andra halvåret i år – perioden 1 juli till 31 december, enligt ett nytt förslag från regeringen och Centerpartiet och Liberalerna.

Syftet är att uppmuntra studenter till arbete i exempelvis vården där trycket på personalen är stort, enligt vice statsminister Per Bolund (MP).

– Det är särskilt viktigt framför allt under sommarmånaderna när vårdpersonalen behöver få sin välförtjänta semester, säger han.

– Det är många studenter som vill gå in och bidra och då ska vi ta bort alla onödiga hinder.

Syftet är att ingen ska behöva oroa sig för att inte få studiemedel på grund av arbetsinkomster. Det slopade fribeloppet gäller alla studenter.

– Det är bra att det är ett generellt undantag. Det är också många som vill börja studera och då ska det inte vara en begränsning att man har jobbat under det första halvåret, säger Per Bolund.

Regeringen har sedan tidigare avsatt 310 miljoner kronor för åtgärden. Bedömningen är att det kommer att räcka för att även täcka in andra halvåret 2021, enligt ministern.

– Sveriges kommuner och regioner pekar på att den här reformen är viktig för att avlasta vården, säger Per Bolund.

Helena Wande/TT