DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

"Liz Truss leker med elden"

Hjälm och skyddsglasögon - kanske behövs det när premiärminister Liz Truss förslag riskerar att välta den brittiska ekonomin. Akrivbild. Bild: Dylan Martinez

Ekonomi (TT)

Stora skattesänkningar, trots alla varningar om att det blir bensin på inflationsbrasan och hotande finanskris.

Storbritanniens premiärminister Liz Truss leker med elden, enligt SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist.

När institutioner som Internationella valutafonden, IMF, vänder sig direkt till ett land för att rikta en skarp varning, ja då är det riktigt illa, konstaterar Robert Bergqvist på SEB.

– Det är väldigt unikt. IMF säger till Storbritannien "ta tillbaka förslaget om skattesänkningar".

Liz Truss förslag om stora skattesänkningar på 45 miljarder pund (551 miljarder kronor) har satt hela finansmarknaden i Storbritannien i gungning.

– Britterna gör allt för att sätta krokben för sig själva.

Robert Bergqvist pekar på flera anledningar till att Storbritanniens ekonomi är extra sårbar. Ekonomin har inte hämtat sig från brexit ännu, och nu råder kostnadskris och inflation som slår hårt mot Storbritannien. Men också den starka dollarn mot pundet eldar på inflationen där.

– Många länder är i ett svårt läge, men Storbritannien är särskilt utsatt, säger Bergqvist.

Som om detta inte fanns föreslår nu den nya brittiska regeringen skattesänkningar och stimulanser, åtgärder som går helt på tvärs mot penningpolitiken. Sänkta skatter eldar på inflationen, dessutom träffar de dem som har det allra bäst ställt.

– Att man kan vara så tondöv, det är mycket märkligt.

Den brittiska centralbanken Bank of England försöker förtvivlat hindra landets ekonomi från att krascha, med stora stödköp av statsobligationer och deklarationer om att räntan kan höjas precis så mycket som krävs.

Det får återverkningar även utanför de brittiska gränserna, och påverkar hela det globala finansiella systemet, förklarar Bergqvist. Så nog har vi anledning att vara oroliga även här, konstaterar han.

– Hon leker med elden.

Johanna Cederblad/TT