DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Hård kritik mot Dambergs löfte om höjd skatt för rika

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, finansminister Mikael Damberg (S). Bild: Lars Pehrson / SvD / TT , Sören Andersson / TT

Höjd skatt för de rika kommer att vara ett S-löfte inför valet. Det säger finansminister Mikael Damberg (S) i en intervju med TT. Men förslaget får hård kritik av såväl sparekonomen Frida Bratt som skatteexperten Johan Fall.

Enligt den nytillträdde finansministern talar tiden för mer vänsterpolitik och han tycker sig se en ökad debatt i samhället om högre skatter för rika för att minska klyftorna.

– Så inför valet nu, är det inte rimligt då att diskutera att de med de högsta inkomsterna också är med och bidrar mer till välfärden? Jag tycker att det är fullt rimligt, säger Mikael Damberg till TT.

Den exakta formen för hårdare beskattning av personer med de högsta inkomsterna eller en eventuell ”miljonärsskatt” ska Socialdemokraterna återkomma med i valmanifestet. Däremot driver partiet inga förslag om fastighetsskatterna, meddelar Mikael Damberg.

Kritiken: ”Olyckligt att odla denna osäkerhet”

Utspelet om högre skatt för höginkomsttagare möter hård kritik från Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Hon anser att det är olyckligt att uttrycket ”de rika” återigen används.

– Vem är rik enligt Mikael Damberg? Den som har satt av till pension och barn i 20 år och lyckats få ihop ett kapital? Att exempelvis under decennier av månadssparande i fonder få ihop en miljon är inte omöjligt. Är den som dragit in på konsumtion idag för att sätta av till sin ekonomiska framtid rik? Vad som avses här vet vi inte, och det är olyckligt att odla denna osäkerhet, säger hon till TN.

I somras drog hon igång uppropet #Rörintevårtsparande som fick över 40 000 underskrifter på bara en vecka. När underskrifterna lämnades över till Magdalena Andersson kunde Frida Bratt konstatera att 70 procent inte bodde i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

– Det visar på vilken ilska och känsla av orättvisa hot om ändrade sparvillkor väcker hos svenskarna.

Hon fortsätter:

– Givetvis borde Mikael Damberg istället fundera på hur ännu fler kan inkluderas i den folkrörelse som sparande idag är. Hur kan fler kvinnor, unga och personer med utländsk bakgrund också ta del av den avkastning börsen kan ge? Det är ju det våra politiker bör fundera på istället.

Hotet om försämrade sparvillkor är tyvärr en fortsättning på den politik och retorik som vi har sett under några år nu, där exempelvis utdelningar blandas ihop med bonusar, där avdragsrätten för privat pensionssparande slopats och där ju skatten på ISK redan höjts i två omgångar, markerar hon.

– Signalen är att sparande inte är viktigt. Det är olyckligt när vi vet att inkomstpensionen kan behöva kompletteras och där hindren in på bostadsmarknaden är höga.

”Varje signal med hot om försämringar riskerar orsaka negativa effekter”

Retoriken bakom förslagen drar åt det populistiska hållet, menar Johan Fall, chef för skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv. Han beklagar hoten om skärpt beskattning av kapital och entreprenörer.

”Det är ett faktum att de förbättringar av villkoren för företagande som genomförts de senaste decennierna inneburit att fler uppfattar regelverken som mer rimliga och förändringarna har också följts av ökade skatteintäkter för det offentliga. Denna utveckling är viktig att vårda. Varje signal med hot om försämringar riskerar orsaka negativa effekter; avvaktan med nystart av företag, tvekan inför expansion, tvivel inför beslut om investeringar och anställningar. Det som behövs är istället att ta sikte på fortsatta förbättringar”, skriver Johan Fall på bloggen Fokus på skatterna.

Utöver sänkta marginalskatter efterfrågar han även entreprenörsbeskattningen underlättas ytterligare och att bolagsbeskattningen är internationellt gångbar.

Bloggen Fokus på skatterna