Gynnsammare regler införs för personaloptioner

Viktigt för unga startupbolag, säger Mats Persson, ekonomisk talesperson för Liberalerna, om att regeringen och samarbetspartierna gör skattereglerna för personaloptioner mer förmånliga. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Regeringen gör skattereglerna för personaloptioner mer förmånliga. Syftet är att gynna unga tillväxtföretag och deras möjligheter att locka anställda.

Förslaget, som regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna går fram med innebär att bolag med upp till 150 anställda och en omsättning på upp till 280 miljoner kronor kommer att omfattas. Det innebär en rejäl höjning, från 50 anställda respektive 80 miljoner.

– Vi vill att dagens unga teknikbolag ska kunna växa och bli de nya Ikea. Det är en viktigt reform för de här företagen säger Mats Persson, ekonomisk- politisk talesperson för Liberalerna, till TT.

– Det här gör det lättare för nystartade företag att locka till sig de skarpaste hjärnorna genom att de kan erbjuda delägarskap, säger han och framhåller att det ofta kan vara svårt för nya bolag att värva folk genom att erbjuda höga löner.

För statskassan beräknas förslaget innebära en kostnad, i form av minskad intäkt på några hundra miljoner kronor, enligt Mats Persson.

– Genom den här förändringen närmar vi oss de regler som andra länder har, säger Persson.

Reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2022.

Läs också: Nya regler för personaloptioner är bra för tjänstesektorn