DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Färre långtidsarbetslösa akademiker

Arbetslösheten bland akademiker minskar. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Det börjar se ljusare ut på arbetsfronten bland akademiker.

Nya siffror visar att arbetslösheten har minskat med 25 procent sedan förra året och för första gången minskar även antalet långtidsarbetslösa akademiker.

Senaste statistiken från Akademikernas a-kassa visar att arbetsmarknaden är på väg uppåt för akademiker och för första gången på länge gäller det också antalet långtidsarbetsarbetslösa, enligt ett pressmeddelande från Akademikernas a-kassa, som är Sveriges största a-kassa.

Februari var den sjunde månaden i rad då arbetslösheten minskade.

"Vi tror att arbetslösheten kommer att fortsätta minska men behovet av den trygghet som a-kassan kan ge fortsätter vara högt. Till exempel märker vi att kriget i Ukraina skapar oro – pandemin fick medlemmarna att förstå att det kan svänga snabbt och de hör av sig och vill kolla sin arbetslöshetsförsäkring", säger Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör på Akademikernas a-kassa i pressmeddelandet.

Antalet arbetslösa akademiker har minskat från 17 500 till 13 000 på ett år. Det motsvarar en nedgång från 2,3 till 1,7 procents arbetslösa akademiker. De som varit arbetslösa 7–12 månader minskade med 270 personer och de som varit arbetslösa i över ett år minskade med 112 personer.

I februari betalade Akademikernas a-kassa ut 120,5 miljoner kronor i ersättning, vilket är en minskning med 39 procent jämfört med förra året.