DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Arbetsgivare söker undantag från vårdblockad

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, vid en aktion utanför Karolinska sjukhuset (KS) i Huddinge. Arkivbild. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Ekonomi (TT)

Sedan Vårdförbundets övertidsblockad trätt i kraft har flera regioner begärt förhandling om skyddsarbete.

Vid akuta situationer kan arbetsgivaren beordra så kallat skyddsarbete i nödsituationer av akut karaktär som inte kan vänta.

Det ska inte handla om de vardagliga sysslorna utan något som uppstår plötsligt och inte kan vänta och ska då vara kopplat till en särskild patient eller en särskild situation.

Arbetsgivare i konflikten med Vårdförbundet har sedan blockaden trädde i kraft klockan 16 på torsdagen begärt förhandling i flera fall.

– Vi har fått in ett antal, säger Emma Jonsson vid Vårdförbundet i Stockholm.

Även i Örebro har arbetsgivaren begärt förhandling om skyddsarbete i några fall.

– Vi har också fått in begäran om förhandling om att behålla beredskapslinjer, säger Ulrika Hedelind vid Vårdförbundet i Örebro.

Personal kan ha beredskap i hemmet efter ordinarie arbetstid mot en mindre ersättning, det kan handla om att personal som jobbar kväll har beredskap över natten. Om personal i beredskap kallas in utgår övertid.

– Vår inställning är att arbetsgivaren gärna får behålla själva beredskapen, men kallas man in handlar det om övertid så det omfattas av blockaden, säger Ulrika Hedelind.

Flera regioner går på förmiddagen igenom om blockaden har fått några konsekvenser.

Leif Kasvi/TT