DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Experter ifrågasätter arvsskatt: ”Symbolpolitik”

Bild: Pontus Lundahl/TT

Från såväl LO som flera S-distrikt hörs krav på återinförandet av arvs- och gåvoskatten. Men en ny forskningsrapport ifrågasätter om skatten är meningsfull, skriver Dagens Industri.

Flera tunga S-distrikt kräver att partiet går till val på införandet av fler skatter.

– Ska vi klara finansieringen måste vi vara beredda att ta ut mer skatt. Vi måste ha resurser. Då kan vi inte ha så lågt skattetryck som i dag. Därför måste vi höja skattekvoten några procentenheter, sade Niklas Karlsson, ordförande S-distriktet i Skåne, till Sydsvenskan i april.

Arvs- och gåvoskatten är en av de skatter som flera partiföreträdare, samt LO, vill återinföra, trots att den var impopulär och avskaffades av regeringen Persson 2004.

Skattens utjämnade effekter är dessutom mycket begränsade, enligt en ny forskningsrapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO.

– Arvsskatt är symbolpolitik. Farhågan är att politiker som inför arvsskatt tycker att man gör något åt ojämlikheten, men vad vi kan se så gör det ingen större skillnad, säger ekonomen och rapportförfattaren Mikael Elinder till Dagens Industri.

Rapporten visar att skatten inte heller ger särskilt stora skatteintäkter och rapportförfattarna ifrågasätter om den ens är meningsfull.

– ESO-rapportens huvudslutsats är att arvsskatt inte är någon bra idé. Författarna konstaterar att en anledning till detta är att det är svårt att utforma en arvsskatt i Sverige, som når rimligt högt ställda mål, eftersom skattebasen är både liten och flyktig, säger Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv.

Däremot kritiserar han att rapporten uppehåller sig vid utformingsfrågor för en sådan skatt.

– Istället hade rapporten gärna fått ägna mer uppmärksamhet åt att ett viktigt skäl till att skatten avskaffades var att den orsakade allvarliga problem för ägarskiften i familjeföretag, säger Johan Fall.

Di: Experter sågar interna skattekravet i S: ”Arvsskatt är symbolpolitik”

Sydsvenskan: S-Skåne kräver att Stefan Löfven lovar höjda skatter

Skatteexpert: ”Avskaffad arvsskatt en lyckosam fullträff”