SVENSKA FORSKNINGEN

ESS försenas – med 5,6 miljarder i nota

Bild från ESS-bygget 2020. Projektet försenas och kommer att vara i full drift först 2027. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Färdigställandet av forskningsanläggningen ESS i Lund kommer att dra ut på tiden. Förseningen kommer också med en dryg nota.

På grund av tekniska utmaningar och den pågående pandemin beräknas anläggningen uppnå full drift först 2027 – två år senare än tidigare tänkt, skriver ESS i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången som projektet försenas. Tidigare var det sagt att ESS (European spallation source) skulle tas i bruk 2023.

Den nya projekteringen medför merkostnader. Enligt ESS beräkningar kommer notan att öka med omkring 550 miljoner euro, motsvarande 5,6 miljarder kronor.

Sena leveranser

"Vi har arbetat hårt för att ta fram en ny realistisk projektplan, i nära samarbete med våra samarbetspartners i hela Europa. Vi är övertygade om att vi kommer att kunna leverera en världsledande forskningsanläggning baserat på den nya planen och kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att lyckas", säger Helmut Schober, chef för ESS, enligt pressmeddelandet.

Problemet har inte varit själva bygget; de 23 byggnaderna har byggts färdigt enligt tidsplan. Det är snarare leveranser av tekniska komponenter och installationsarbeten av dem som har dragit ut på tiden under pandemin.

Världsunik neutronkälla

Det första spadtaget för ESS togs 2014 och anläggningen kommer att ha världens mest kraftfulla neutronkälla när den står klar. Sverige och Danmark är värdländer för ESS, men i ESS-styrelsen – formellt ESS Council – sitter representanter för 13 länder.

Den reviderade planen innehåller ingen förändring i den tekniska målsättningen och ska börja genomföras på nyårsdagen.

"Vi i ESS Council är imponerade av den väl genomarbetade projektplanen och de ansträngningar som gjorts av alla inblandade i det arbetet. Vi är övertygade om att ESS kommer att färdigställas enligt den nya projektplanen och Council arbetar med medlemsländerna för att finansiera de extra kostnaderna", säger Beatrix Vierkorn-Rudolph, ordförande i styrelsen.

Fakta

Sverige och Danmark är värdländer för European spallation source (ESS) som håller på att byggas på åkermark utanför Lund. Byggkostnaden var från början projekterad att bli 1,84 miljarder euro, varav värdländerna skulle stå för nästan hälften.

ESS kommer att ha världens mest kraftfulla neutronkälla. Neutronerna frigörs när protoner med hjälp av en accelerator i hög hastighet träffar ett mål bestående av volfram. Med hjälp av neutronerna kan olika material och dess egenskaper studeras på molekyl- och atomnivå.

Den tekniska målsättningen för ESS-projektet är 15 forskningsinstrument och 2 megwatt acceleratoreffekt.

Förhoppningen är att anläggningen ska möjliggöra framtida upptäckter inom bland annat nanoteknologi, life science, läkemedel, materialvetenskap och experimentell fysik.

Första spadtaget togs 2014. Anläggningen ska vara helt färdigt och i full drift år 2027 enligt den senaste projekteringen. Anläggningens livstid är beräknad till 40 år.

Källa: ESS