ELKRISEN

Elpriserna i maj tredje högsta någonsin

Ett lägre elpris har uteblivit under våren. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Priset på el går historiskt sett ned när det blir varmare. Men inte den här våren – maj är den tredje dyraste månaden som någonsin har uppmätts på elbörsen Nordpool. ”Det är verkligen en exceptionell situation”, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz.

1,39 kronor per kilowattimme. Så mycket fick boende i södra Sverige betala för elen i maj.

I jämförelse är det en bra bit från toppnivåerna som nåddes i december, då snittpriset i samma område var 1,73 kronor – men det är likväl det tredje högsta månadspriset som elbörsen Nordpool någonsin har uppmätt.

Enligt Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis, beror uppgången framför allt på kriget i Ukraina.

– De har väldigt höga priser på kontinenten på grund av det. Gaspriserna har skjutit i höjden. Då blir det dyrt att producera el i omgivande länder, och det smittar av sig på Sverige, säger han.

Prognoser framöver är särskilt svåra just nu i och med det osäkra läget, men enligt Holtz talar mycket för att de höga priserna är här för att stanna.

– De kan vara ett bra tag framöver. En stor del hänger på gasflödet från Ryssland – kapas det helt kommer priserna att skjuta i höjden och i extremfall kan vi behöva ransonera, säger han, och tillägger:

– Just på grund av gasen kan nästa vinter bli värre än den förra, prismässigt.

Bättre att använda el på natten

Samtidigt understryker Holtz att chocknivåerna endast rör södra Sverige, och att priserna i norr kommer vara förhållandevis låga.

2011 delades Svenska kraftnät upp elnätet upp i fyra zoner, där priserna varierar stort beroende på tillgång och efterfrågan. Enligt Holtz är det därför svårt att göra historiska jämförelser.

– Men generellt kan man säga att för södra Sverige, där de flesta svenskar bor, har varje månad hittills i år varit de högsta prismässigt sedan indelningen. Det är verkligen en exceptionell situation, säger han.

Inför sommaren ger han ett par tips för att undvika höga elräkningar: Om det inte går att minska elanvändningen så är det bra att vara flexibel med när på dygnet man använder som mest el, då priset tenderar att vara lägre under kvällar, nätter och helger.

– Har man till exempel en elbil kan det vara en stor prisskillnad i att ladda den på natten. Detsamma gäller om man har ett elbaserat värmesystem, säger Holtz.

Svenskt Näringsliv: Risk att företag väljer bort Sverige

Enligt Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, innebär stora prissvängningar en stor risk för investeringsviljan.

– Det innebär en stor risk för investeringsviljan att inte veta vad man ska anta för priser i framtiden. Det skadar förtroendet för energisystemet, och risken är att företag väljer att investera i andra länder än Sverige, säger han.

Han menar att Rysslands invasion av Ukraina kan förklara en del av de höga priserna – men att det finns flera anledningar.

– Man får hålla isär kort och lång sikt. Mycket av de vi ser nu beror på kriget, men i stort sätt alla är överens om att vi på 25 års sikt måste dubbla den svenska elproduktionen. Då krävs det kraftigt utbyggd vindkraft, en ökad takt i tillståndsgivningen, och att man undanröjer hindren för planerbar energi, säger han.

Fredrik Fahlman/TT