SVENSKA INNOVATIONSKLIMATET

Sverige näst bäst på innovation

Hur ländernas innovationssystem och innovationsförmåga fungerat under pandemin har vägt tungt i årets mätning. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Sverige behåller andra platsen på den globala rankingen av världens mest innovativa länder, Global Innovation Index, en placering Sverige haft sedan 2019.

Samtidigt behåller Schweiz topplaceringen i rankingen som presenteras i en rapport av FN:s immaterialrättsorganisation WIPO. På tredje plats kommer USA.

I årets undersökning har man särskilt tittat på hur ländernas innovationssystem och innovationsförmåga fungerat under pandemin.

"Sverige är på nytt ett av världens mest innovativa länder. En viktig del är vår unika förmåga att samverka mellan näringsliv, akademi, civilsamhälle och det offentliga för att kraftsamla och hitta lösningar på våra samhällsutmaningar", säger näringsminister Ibrahim Baylan (S), i en skriftlig kommentar.

Näst bästa nordiska land i rankingen är Finland på en sjundeplats följt av Danmark på niondeplatsen.

Den globala rankingen har publicerats varje år sedan 2007. I undersökningen tittar WIPO på 132 länders innovationsmöjligheter utifrån 80 indikatorer.