KLIMATOMSTÄLLNINGEN

England ska värmas av grön energi

Londons tunnelbana värmer redan i dag delar av London. Arkivbild. Bild: Alastair Grant/AP/TT

Energi (TT)

Brittiska regeringen satsar 270 miljoner pund (3,2 miljarder kronor) på att göra fjärrvärmenäten i England grönare. Redan i dag värmer Londons tunnelbana bostäder.

"Att hitta en blandning av innovativa lösningar för hur vi värmer våra hem på det mest prisvärda sättet kommer att bli avgörande i takt med att vi stödjer människor att gradvis frångå gaspannor de kommande 15 åren", säger energiminister Martin Callanan i ett pressmeddelande.

Sol och jord

Värmepumpar, solenergi och jordvärme nämns som exempel på investeringar som städer och samhällen kan få statligt stöd för att satsa på. Förhoppningen är att komma bort från fossila bränslen som gas, som i stor utsträckning används för att värma bostäder i dag.

"Fjärrvärmenät har potentialen att vara ett kostnadseffektivt sätt att minska koldioxidutsläppen från uppvärmning. Det är det enda sättet att storskaligt återvinna värme – som värmen från stora floder och från stadsmiljöer, som Londons tunnelbana", uppger regeringen.

Använder tunnelbanan

Sedan förra året används överskottsvärme från tunnelbanan till att värma drygt tusen bostäder och en skola i Islington. Där byggdes en övergiven tunnelbanestation om till en enorm fläkt som suger ut värme från Northern line-tunnlarna, värme som sedan värmer vatten i ett fjärrvärmenät. Projektet beskrivs enligt kommunen som det första i sitt slag i världen.

Just tunnelbaneprojektet nämns i pressmeddelandet som något som kan fungera som ett föredöme till nya projekt.

Enligt regeringen är uppvärmning av bostäder en av landets största utsläppsbovar, och står för 21 procent av Storbritanniens totala utsläpp.

I dag finns 14 000 fjärrvärmenät i Storbritannien, som förser omkring 480 000 kunder med värme. Det är dock bara två procent av Storbritanniens efterfrågan, en siffra som regeringen hoppas kunna öka till 18 procent vid 2015.

Gustav Sjöholm/TT