DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Cementas vd: Nya fabriker inget alternativ

Bild: Karl Melander/TT

Cementas vd Magnus Ohlsson är övertygad om att bolaget kommer få förnyat tillstånd för att bryta kalk i Slite på Gotland. Det kommer i varje fall inte byggas en ny fabrik i Sverige. ”Då får man istället titta på andra områden”, säger han till DI.

De åtta månader som regeringen förlängt Cementa tillstånd att bryta kalk i Slite på Gotland, är för kort tidsfrist för bolaget. Nu ansöker Cementa om att förlänga tillståndet – men ett tillfälligt tillstånd som ska gälla i tre till fyra år. Det ger bolaget mer utrymme till att få till något mer långsiktigt framöver, förklarar vd Magnus Ohlsson för DI.

När Mark- och miljööverdomstolen avslog Cementas togs det emot med stor förvåning av företaget och byggbranschen. Men kritikerna hävdar att Cementa har fått återkommande varningar under rättsprocessens gång, och därmed borde förstått att de måste göra mer för att få ett nytt tillstånd beviljat.

Vd Magnus Ohlsson tillbakavisar detta och mena att bolaget hade den expertis som krävdes för att ta fram ett välbyggt underlag.

Nu måste politikerna ta konsekvenserna på allvar. Om inget nytt tillstånd ges kommer en ny fabrik i Sverige inte att vara ett alternativ.

– Då får man istället titta på andra områden, säger han.

Dagens industri: Nödplanen: Cementa förbereder ny ansökan – ”tiden är emot oss”