SVENSKA FORSKNINGEN

Wallenbergs kvantdator ska ge Sverige ”spetsposition”

Fysikern Per Delsing i samband med utdelningen av Nobelpriset i fysik 2015. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Wallenberg­familjen har hittills lagt en miljard kronor på att förverkliga Sveriges första kvantdator. Projektet, Wallenberg Center for Quantum Technology, WACQT, leds av professor Per Delsing som ser stor potential inom området, skriver SvD Näringsliv.

Med hjälp av kvantmekaniken kan man utveckla en ny typ av transistorer på som frångår den konventionella fysikens lagar och hamnar på den subatomära nivån. På så sätt kan kvantdatorn lyfta datorernas uträkningsförmåga till helt nya höjder.

Kvantdatorn spås bli revolutionerande för att bland annat lösa optimeringsproblem inom transportsektorn och att utveckla medicin inom läkemedelsbranschen.

– Vi är ett litet land och vi har begränsade medel, men vi kan inom vissa begränsade områden ha en spetsposition. Per Delsing och hans team representerar ett sådant område inom kvantteknologi, säger Marcus Wallenberg, vice ordförande i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som satsar på projektet.

Men alla kommer inte gynnas av kvantdatorns utveckling. I och med kvantdatorns snabba uträkningsprocess, riskerar man att utmana allt från bankkonton och militära hemligheter som bygger sin säkerhet på kryptering, vilket idag är svårlöst för konventionella datorer.

– Eftersom vi vet att man i framtiden kommer att kunna knäcka kryptot, får man redan nu passa sig hur man kommunicerar hemlig information som ska vara hemlig även om fem till tio år, säger Mikael Haglund, teknisk chef på IBM Sverige, ett företag som också arbetar med kvantdatorer.

Svenska Dagbladet: Wallenbergs dator ska ge Sverige ”spetsposition”