DEBATTEN OM MATPRISERNA
Efter prischocken: Hopp om billigare sommarfika
Kaffet har på ett år blivit 42 procent dyrare av flera orsaker. Men en vändning kan vara i sikte och sommarfikat kan faktiskt bli lite billigare.
Sämre skördar, delvis beroende på klimatförändringar, lägre utbud och högre efterfrågan, framför allt från Kina där befolkningen börjat få smak för den svarta drycken, har pressat upp priset på kaffe det senaste året.
Enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) har det resulterat i att kaffet blivit 42 procent dyrare för svenska konsumenter.
Viss fördröjning
Anders Thorén som är kommunikationschef på kafferosteriet Löfbergs säger att kaffepriset sätts på en råvarubörs i New York där det peakade i början av året.
– Det låg rekordhögt men har sjunkit lite sedan dess och det talar för att kaffet kan komma att kosta mindre i butik lite längre fram, säger han.
Förändringarna på råvarubörsen i New York slår dock inte igenom på en gång i kaffepriset för konsumenterna.
– Både när kaffepriset stiger och när det sjunker så är det en viss ledtid innan det slår igenom i butik och konsumenterna märker det. Normalt sett dröjer det tre, fyra månader både vid prisökningar och prissänkningar, säger Anders Thorén.
Låg nivå
Han påpekar dock att även om vi de senaste åren sett en brant ökning av kaffepriset, så utgår den från en låg nivå.
– När du köper ett paket kaffe i butik så ligger priset per kopp någonstans mellan 1 krona och 1,50. Det är fortfarande mindre än vi betalar för ett glas mjölk, juice eller läsk.
Men när kan kaffepriserna i svenska butiker vika nedåt igen efter det senaste årets prisrally?
– Som sagt, vi har sett en period där råkaffepriserna har backat och det talar för att kaffet kommer att kosta mindre kanske från midsommarveckan, säger Anders Thorén.
Beatrice Nordensson/TT