FRIHANDELNS FRAMTID
Sverige trycker på för australiskt handelsavtal
Regeringen kommer på ett ministermöte i Bryssel att ta initiativ till att dra igång förhandlingar om ett handelsavtal med Australien igen.
– Vi vill ha nya handelsrutter för våra företag, det är extra viktigt nu, säger utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M).
Ett frihandelsavtal mellan EU och Australien skulle vara en viktig signal i det försämrade handelsklimatet i världen som har skapats av Trumpregeringens tullchock, enligt Benjamin Dousa.
– Det skulle skicka en väldigt tydlig signal att när USA sluter sig inåt, höjer tullarna, då öppnar Europa och Sverige upp, säger han.
I stora drag färdigt
Ett utkast till avtal finns i princip redan klart från de tidigare handelsförhandlingarna mellan EU och Australien, som av inrikespolitiska skäl i Australien avbröts 2023, enligt Benjamin Dousa.
– Avtalet är i stora drag helt färdigförhandlat, vilket gör att det nästan bara är att skriva på för båda parter och så kan vi ha ett mycket positivt avtal på plats redan under året, säger han till TT.
Han tror att förutsättningarna är bättre nu än 2023, då Laborledaren Anthony Albanese nyligen fick mandat att fortsätta som premiärminister i ett parlamentsval.
Skulle man utgå från de beräkningar som har gjorts utifrån detta utkast skulle ett frihandelsavtal mellan EU och Australien kunna öka EU:s samlade BNP med omkring 40 miljarder på fem år, medan exporten till Australien skulle kunna öka med 30 procent, enligt Dousa. Han tillägger att det dessutom skulle kunna få ordentlig fart på investeringsflödena mellan EU och Australien.
– De exportvaror som vi från svensk sida ser har störst potential är transportmedel, kemikalier, läkemedel och framförallt verkstadsprodukter, som i dag står för 35 procent av vår export till Australien, säger han.
– Vi skulle alla bli vinnare på det, precis som det alltid är med frihandel, tillägger han.
Försöker övertyga EU-länder
Sverige är som ett litet och exportberoende land av tradition ett av de mer frihandelsvänliga EU-länderna. Dousa hoppas dock att det i den situation som råder efter USA-presidenten Donald Trumps tullchock den 2 april kan gå att övertyga fler EU-länder om nyttan med frihandel.
– Sverige försöker övertyga de EU-länder som är osäkra på hur de ska rösta, säger han.
Joakim Goksör/TT
Fakta
EU-kommissionen förhandlar redan om handelsavtal med en grupp sydamerikanska länder i vad som kallas Mercosur (Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay). Detta skulle kunna bli klart i år.
Det pågår även förhandlingar mellan EU och Mexiko om att bredda ett befintligt handelsavtal, för att fler kategorier och produkter ska omfattas.
Indien – ökänt för protektionism och handelshinder – och Indonesien är två andra stora ekonomier där EU uppges vara på väg att nå i mål med ett handelsavtal.