DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Tillväxtverket krävde tillbaka stöd – nu hotar konkurs

Bild: Janerik Henriksson/TT

Makarna Alain och Claudine Cavards fiskeföretag riskerar nu att gå i konkurs när Tillväxtverket kräver tillbaka 79 845 kronor i coronastöd, rapporterar Aftonbladet.

Claudine och Alain Cavard driver seda 2008 sportfiskeföretaget SPF Fiskresor i Gamleby som har lockat turister från hela världen. Men när corona kom tog det tvärstopp för verksamheten.

– 2020 blev en katastrof, och nu ser 2021 nästan lika illa ut, säger Alain Cavard till Aftonbladet.

Makarna ansökte om permitteringsstöd hos tillväxtverket och fick 79 845 kronor utbetalt. Men Tillväxtverket beslutade senare att bolaget skulle betala tillbaka summan. Anledningen till återkravet var att företaget i början av 2020 fattade ett beslut om utdelning, ett beslut som sedan togs tillbaka utan att någon transaktion genomfördes.

Nu överklagar makarna Cavard beslutet med hjälp av Centrum för rättvisa.

– För att ha rätt till stöd måste ett företag ha allvarliga ekonomiska svårigheter. Det är uppenbart att det kravet är uppfyllt i det här fallet. Men myndigheten har inte satt sig in i bolagets situation, utan man har gett avslag direkt på grund av utdelningen. Dessutom fanns det inget förbud mot utdelningar när Alain och Claudine fattade sitt beslut. En myndighet kan inte agera på det här sättet, säger Alexandra Loyd, jurist på stiftelsen Centrum för rättvisa, till Aftonbladet.

De tvingas betala tillbaka coronastöd – riskerar konkurs