DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

EU om ekonomin: Ljus vår efter blek vinter

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni hoppas att den europeiska ekonomin nu kommit över coronapandemins "bleka vinter". Arkivbild. Bild: Johanna Geron/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Så går coronapandemins kranka blekhet över i vaccineringstidens friska vår. Det hoppas åtminstone EU-kommissionen i sitt ekonomiska vårpaket – även om nästan inget medlemsland uppfyller normala budgetkrav.

Ekonomikommissionären Paolo Gentiloni är hoppfull.

"En blek vinter håller på att ge vika för en ljus vår för den europeiska ekonomin. Miljontals européer vaccineras varje dag och när smittotalen faller så ökar självförtroendet och restriktioner kan lyftas", säger Gentiloni i ett pressmeddelande om onsdagens ekonomiska vårpaket.

I normala fall skulle paketet innehålla varnande pekpinnar till de länder som inte klarar av EU:s strikta budgetregler om bland annat budgetunderskott och statsskuld.

Coronapandemin har dock inneburit att reglerna tillfälligt satts åt sidan – och fortsätter att vara det.

"Vi förlänger den allmänna nödklausulen till 2022, med sikte på att avaktivera den under 2023", säger vice kommissionsordförande Valdis Dombrovskis om vårpaketet.

Endast Sverige, Danmark och Bulgarien klarar av de ordinarie budgetkraven när det gäller årliga budgetunderskott, som maximalt förväntas uppgå till motsvarande tre procent av landets BNP.

När det gäller statsskulden är Sverige ett av 14 länder som klarar av kraven på en skuld motsvarande max 60 procent av BNP. Bland de övriga finns främst Grekland, vars statsskuld nu dragit upp till motsvarande 200 procent av landets BNP.

I de landsspecifika delarna varnar som vanligt EU-kommissionen Sverige för höga bostadspriser och hushållens höga skuldsättning.

Wiktor Nummelin/TT